För ungefär 240 ungdomar folkbokförda i Tierps kommun var fredagen sista dag för gymnasievalet till läsåret 2013–14. Inför den första ansökningsomgången har eleverna överösts av information från traktens gymnasieskolor. På upploppet ordnade Teknikcollege Uppland en informationsträff på Atlas Copco Tierpsverken och med medverkan även från Munters i Tobo. Inbjudan hade gått ut till samtliga 9:or i kommunen. Endast två kom tillsammans med några övriga intresserade, men sena återbud på grund av influensa förklarade en del av den klena uppslutningen.
Klart är att kampen om gymnasieeleverna hårdnar, på grund av minskande elevkullar.
– Den kull som söker nu är den sista som är hyfsat stor. De följande läsåren kommer kullarna att vara mindre än 200 elever. Det säger kommunens produktionschef Lars Broberg.
I dagsläget räknar han in 590 Tierpselever som går gymnasiet på hemmaplan.
– Det innebär att vi just nu har 52–53 procent av våra möjliga elever hemma, säger han.
Konkurrensen och minskade elevkullar i hela landet märks också på att färre elever utifrån söker sig till Tierp.
Högbergs slåss om gymnasieeleverna särskilt med teknikprogrammet som har certifiering för att ingå i Teknikcollege och den nya industritekniska utbildningen som väntar på samma erkännande. Tekniska inriktningar stod också i centrum för informationskvällen.
Teknikcolleges företrädare framhöll industrins bredd i Uppland, med väntade storinvesteringar och ständigt behov av kompetensförsörjning. Liksom de aktuella utbildningarnas fördelar med praktik, garanterade sommarjobb och stor chans till jobb.
Atlas personalchef Micael Söderström och produktionsledare Mats Leijkvist från Munters spädde på med exempel på högkvalificerade industriarbeten i ren arbetsmiljö och de bekräftade personalbehovet.
– I dag har vi 150 CNC-operatörer bara på Atlas och på sikt är det många pensionsavgångar, sa Micael Söderström.
Munters stora bristvara är medarbetare som kan både elektronik och mekanik.
Därför är också Atlas och Munters tillsammans med flera andra företag involverade i Teknikcollege, som kan skräddarsy utbildningar efter lokala behov.
Peter Hansson, biträdande rektor på Högbergsskolan och ansvarig för teknikutbildningarna, uppehöll sig kring nytänk med verklighetsbaserad pedagogik, där även teoretiska studier knyts till praktiskt arbete för att nå bättre resultat.
Kopplingen till Teknikcollege har gjort det möjligt att förlänga utbildningstiden med fler veckotimmar, men med sammanhållna skoldagar kan arbetet koncentreras till skolan.
– När man går hem för dagen så ska man ha pluggat klart, säger Peter Hansson.