Kamp mot psykofarmaka blev en bok

Författaren och ljudproducenten Anna Nederdal har i många år försökt trappa ned på psykofarmaka. Nu har hon skrivit en bok om sin egen och andra människors kamp för att dra ned på eller helt sluta med medicinerna.

Ger ut bok. Anna Nederdal ger ut boken "Fri från psykofarmaka" på eget förlag.

Ger ut bok. Anna Nederdal ger ut boken "Fri från psykofarmaka" på eget förlag.

Foto:

Tierp2015-01-12 11:00

Jag träffar Anna Nederdal, 47 år och bosatt i Gryttjom söder om Tierp, på Tierps bibliotek där hon inför en intresserad grupp människor berättar om sin nyutgivna bok "Fri från psykofarmaka" och om sina erfarenheter av psykofarmaka. Därefter följer en frågestund och diskussion där flera av åhörarna berättar om hur medicinerna kommit att påverka deras liv. Det är väldigt öppenhjärtiga och stundtals skakande historier de bjuder på.

Anna Nederdal drabbades i 30-årsåldern av Hashimoto, en autoimmun sjukdom i sköldkörteln. Efter att fått diagnosen fick hon en depression och läkaren rekommenderade henne det antidepressiva medlet fontex. Hon följde läkarens råd och började medicinera men fick så småningom biverkningar som svåra svettningar, tics och mardrömmar. Hon blev också extremt trött och ökade kraftigt i vikt. Men vid det laget var hon beroende av medicinen och visste inte hur hon skulle bli kvitt den.

– Jag kontaktade husläkaren och psykiatrin men ingen kunde berätta för mig hur jag skulle kunna sluta. Vi vet inte hur man gör, sade de, säger Anna Nederdal.

När hon på egen hand försökte upphöra med det antidepressiva läkemedlet drabbades hon av svår abstinens. Rådet från läkarhåll blev då att hon skulle börja medicinera igen.

Hon vill inte enbart skuldbelägga läkare som alltför lättvindigt skriver ut antidepressiva läkemedel till människor som mår dåligt. Den stora boven, menar hon, är läkemedelsindustrin som söker upp läkare för att saluföra sina produkter, inte sällan i kombination med olika erbjudanden och förmåner.

– Men läkarna har givetvis ett ansvar. Många gånger saknar de kunskap om de svåra biverkningar som kan följa med medicinerna, säger Anna Nederdal som menar att en diagnos borde föregås av noggrannare undersökningar och diskussioner innan man bestämmer sig för att sätta in mediciner.

Som det är i Sverige i dagsläget får patienten fylla i ett formulär och utifrån det beslutar läkaren, inte sällan en allmänläkare utan djupare kunskap i ämnet, vilken diagnos det är som gäller och vilka mediciner patienten ska ta.

Anna Nederdal har skrivit sin bok för att hjälpa människor att minska eller helt sluta medicinera med psykofarmaka. Ett av de viktigaste buskapen är att nedtrappningen måste ske försiktigt och kontrollerat. Att sluta över en natt är inget hon rekommenderar. Hon betonar också hur kost, sömn och motion kan påverka den mentala hälsan.

Fotnot: Anna Nederdal driver också en stödgrupp på Facebook. Den heter Fri från Psykofarmaka: antidepressiva, lugnande, antipsykotika och neuroleptika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!