Kameror mot skadegörelse
Tierps kommun kommer att ansöka hos länsstyrelsen om att få sätta upp kameror på de ställen i främst Tierp och Örbyhus som har mest skadegörelse.
Nu tar kommunen krafttag mot buset. På onsdagen drog det aviserade arbetet för att minska skadegörelse och annan brottslighet i gång i Tierp. Företrädare för de flesta av samhällets olika områden, från polis och skola till fastighetsägare och företagare, hade samlats för en "kickoff" i kommunhuset.
Tierp beslöt redan i februari att man skulle gå i närkamp med det problem som klotter, glaskrossning och annan skadegörelse är för kommunen. Den här typen av brottslighet är inte större i Tierp än i många andra kommuner, men den upprör och den kostar stora pengar - bara under de två skollovsmånaderna förstördes värden för ett par hundra tusen kronor.
I Uppsala län har polisen, tillsammans med en räcka samarbetspartner inom offentlig och privat sektor, tagit fram konceptet "Tryggare Uppsala län" för att kunna samordna de brottsförebyggande insatserna på ett effektivare sätt. Där ingår Tierp. "Tryggt och snyggt i Tierps kommun" är mottot för det lokala arbetet, en slogan man lånat från Sollentuna kommun.
Därifrån kom brottsförebyggaren Anna-Karin Sundén för att berätta om hur man gjorde när man drog i gång sin verksamhet. Man startade med Rotebro:
- Vi kartlade allt som hade anmälts till polisen och alla felanmälningar som gått in till kommunen för att få en bild av hur det faktiskt såg ut. Med utgångspunkt från kartan intervjuade vi sedan sådana nyckelpersoner som är närmast där det händer och som har koll - städare, taxichaufförer, barnlediga föräldrar, folk som rör sig mycket ute på olika tider på dygnet. På så sätt fick vi fram de "förbättringsområden" som vi har riktat in oss på.
Sedan handlar det om att marknadsföra det arbete som görs:
- För det är allas vårt ansvar, alla måste göra sitt, var och en måste bry sig lite till, säger Anna-Karin Sundén.
I Sollentuna har man nu frivilliga som adopterat var sitt område att klottersanera, andra plockar skräp och man har "rastfaddrar" på skolgårdarna och pensionärer som"dagvandrar" iklädda röda västar med verksamhetens slogan på.
Tierp har startat med en första kartläggning. Närpolischefen Niklas Hållkvist visade brottsstatistik för de olika kommundelarna, siffror från augusti till mars att ha som jämförelse när kommande höst och vinter passerat. I fortsättningen ska statistiken levereras månadsvis till kommunledningen, med halvårsvisa uppföljningar.
- Nu kommer vi att titta mer i detalj på vilka gator det handlar om och se var man kan göra enkla åtgärder, som att förbättra belysningen och ta ned skymmande buskage.
Den närmaste tiden ska polisen förstås koncentrera sina resurser till Örbyhus, lovade närpolischefen. Och i väntan på kameratillståndet från högre ort har kommunchefen ett ess i ärmen:
- Vi har ju vår rörliga webbkamera i vattentornet, den kan vi flytta runt som vi vill utan lov från länsstyrelsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!