De bor inte särskilt långt från varandra, bara några kilometer. Linda i Halls by, nära Kyrkbyn där hon öppnade Lindas Café i april. Sara bor inne i Tierp och tog över Strömsbergs Café, först tillsammans med hennes syster hälsopedagogen Eva Borg för ett år sedan.
Sara Borg tog först tjänstledigt som lärare som en säkerhetslina. Hon visste ju inte hur det här med caférörelse skulle fungera. Nu släpper hon greppet som lärare och satsar fullt ut på Strömsbergs Café.
Dagen innan vi träffas sa hon upp sig som lärare.
– Jag öppnade Strömsbergs Café förra våren tillsammans med min syster. Vi ville känna oss för det första året och det har vi gjort nu, säger Sara Borg när vi sätter oss ner vid ett av kaféborden med kärleksmums till kaffet, fyrkantig klassiker med underbart god glasyr med choklad, kokos och smörkräm på sockerkaksbotten.
Och vad kom ni fram till?
– Jag fortsätter att driva kaféet, men Eva går tillbaka som hälsopedagog. Jag har jobbat med barn och undervisning sedan jag var 19 och gillar nya utmaningar. Jag älskar verkligen att jobba med undervisning, med barn och deras föräldrar. Men det var mycket press och stress, säger hon och fortsätter:
– Jag kom till ett vägskäl där jag ville ha en förändring i mitt liv. Efter att ha drivit kaféet i ett år känner jag att det är det här jag vill göra. Jag står på tillräckligt stadig mark för att för att gå vidare.
Café Strömsberg ligger i det gamla brukskontoret med utsikt över bruksdammen, omgivet av gamla industribyggnader. Fastigheten ägs av stiftelsen Strömsbergs bruks Industriminnen. Vallonbruksmiljön skapar en extra fin stämning och atmosfär.
Inne i kaféet har Sara Borg skapat en personlig stil. I inredningen finns barock- och rokokomöbler som leder tanken till 1800-talet. Borden pryds av spetsdukar som Sara fått av släktingar.
– Jag vill att gästerna ska känna igen sig från sin barndom när de kommer in i kaféet, säger Sara som vill ta till vara på Strömsbergs unika vallonbruksmiljö.
Det gör hon på flera sätt i verksamheten. Ett uppskattat inslag är afternoon tea på söndagar. Då är det picknick i trädgården. Gästerna får själva plocka ihop sin picknickkorg och sätta sig ute i det gröna. Artistuppträdanden utomhus ett annat.
Kyrkbyn utanför Tierp har fått ett kafé. Det heter Lindas Café och drivs av Linda Åkesson. Med kaféet vill hon hålla landsbygden levande, bo och jobba på landet där hon själv bor.
– Jag har drömt om att ha ett eget kafé ända sedan jag var liten. Nu har drömmen blivit sann, säger Linda Åkesson som bor i grannbyn till Kyrkbyn Halls, där har hon bott större delen av sitt liv.
Linda Åkesson är bagare och konditor. Innan hon startade eget jobbade hon som bartender på olika barer och restauranger på Arlanda flygplats.
– Det var stressigt på Arlanda och arbetstiderna var obekväma. Jag gick upp klockan tre på natten för att vara i tid när vi öppnade klockan fem på morgonen. Kvällspassen slutade runt midnatt. Det var långa arbetsdagar och jag jobbade också många dagar i sträck. Jag mådde inte bra av det, det gick så långt att jag blev sjukskriven, säger Linda.
När hon slutade på Arlanda tog drömmen om att starta eget kafé fart.
– Så såg jag att den gamla livsmedelsbutiken i Kyrkbyn stod tom. Bara den gamla disken fanns kvar. Jag tog kontakt med Tierpsbyggen och fick hyra. Jag har inrett caféet på mitt vis. Jag älskar att inreda, säger Linda omgiven av gamla möbler och föremål i en lantlig stil.
Hon har målat och klätt möblerna och väggarna i kaféet. Här finns många loppisfynd.
– Jag har velat skapa en lugn och avslappande miljö, förklarar Linda Åkesson som gör kreativa tårtor som specialitet och gärna vill starta tårtkurser.