Det var produktionen av koaxialkabel till telekomindustrin som flyttade till Kina. I samband med flytten sades 38 personer upp. Men antalet fast anställda är i dag något högre än före omställningen.
– Vi har investerat i tillverkning av kablar till kärnkraftverk och offshoreindustrin, säger företagets vd Carl Modigh.
Kärnkraftverk och offshoreindustri är en utmaning för en kabeltillverkare.
– I ett kärnkraftverk måste en kabel ha en livskraft på 60 år i en miljö med strålning, höga temperaturer och fukt, säger fabrikschefen Jan Carreman.
Till offshoreindustrin har Habia Cable framställt en kabel som tål 200 graders värme och som ska fungera som en värmekabel runt pipelines på havsbotten. Syftet med kabeln är att få den smetiga olja som pumpas upp ur havsbotten att rinna smidigt i rören.
– Vi har utvecklat en unik produkt som kommer att göra oss världsledande. Krävande miljöer är den gemensamma nämnaren för våra produkter, säger Carl Modigh.
Habia Cables kablar finns i allt från kärnkraftverk till försvarets ubåtar, i kommunikationsutrustning på fartyg, i basstationsantenner för mobiltelefoni och i köksfläktar. Söderforsfabriken är en av Habia Cables fyra fabriker i världen. De andra finns Norderstedt i Tyskland, Lubieszyn i Polen och Changzhou i Kina. Företaget har försäljningskontor i tolv länder i Europa och Asien och agenter och distributörer över hela världen. Företagets kablar säljs i 50 länder.
Affärer med försvaret, kärnkraftsindustrin och offshoreindustrin är projektaffärer. Det handlar om stora beställningar, men när produkterna är levererade är affären över. Det innebär att efterfrågan kan svänga kraftigt. Men med tillhörigheten inom Habia-koncernen, med Beijer Alma som ägare och en stor bredd på kunder och marknader är Habia Cable i Söderfors ett stabilt företag.
– Det är oftast inte nedgång på alla marknader samtidigt, säger Carl Modigh.
Huvudkontoret ligger i Upplands Väsby. Här finns också utvecklingsavdelningen där experter på kabeluppbyggnad och plastmaterial funderar ut hur olika slags kablar ska konstrueras för att uppfylla kundernas krav. Det är en ständig utveckling.
Av de 178 anställda i Söderfors är sex konsulter med specialkunskaper.
– Det är svårt att rekrytera personer med erfarenhet inom tekniska yrken, speciellt ingenjörer, testpersonal och industrielektriker. Det tar också tid att läras sig specialområdet kabel, både för operatörer och tekniker, säger Jan Carreman.
Det senaste året har företaget satsat på kompetensutveckling för operatörerna så att fler ska kunna göra fler arbetsuppgifter och samtidigt bli skickligare i sina basuppgifter. Det är ett sätt att skapa flexibilitet och samtidigt hantera rekryteringsproblemen.
Fabriken i Söderfors har haft en hög orderingång den senaste tiden, så man har infört treskift. Men detta kan variera. I perioder när orderingången är lägre kan delar av fabriken återgå till tvåskift, och tid användas till kompetensutveckling.
På fabriksgolvet verkar stämningen vara god. För två år sedan kom Jan Carreman till företaget och han sägs ha medfört en ny anda av delaktighet bland personalen. Själv säger Carreman så här:
– Jag är ute på golvet mycket och lyssnar av. Jag är öppen med information. Det är viktigt för att engagera personalen. Så många som möjligt ska vara delaktiga i vårt förbättringsarbete.