Jycke på schemat

Om det går lite trögt i plugget kan en pedagoghund vara lösningen. Hos särgymnasiet på Högbergsskolan i Tierp står hund på schemat en gång i veckan. Med pedagoghunden Erk har man uppnått mycket lyckade resultat och nu har hundplugget även fått uppmärksamhet i övriga landet.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Tierp2013-02-07 11:11

Femårige springer spanieln Erk är än så länge troligen ganska ensam pedagoghund i landet. Kunde han locka fler hundkompisar att följa efter skulle han med största sannolikhet säga att han trivs på jobbet, där han har egen hundgård och hundhus på skolgården. Huset är en före detta redskapsbod som särgymnasiets fastighetsgrupp byggt om. Därinne är plats både för Erk att återhämta sig mellan arbetspassen och för honom och eleverna att ha innelektioner.

Att både Erk och eleverna trivs på jobbet är viktigt. Liksom det faktum att Erk är en ovanligt social, trygg och stabil hund av en ras som dessutom ser trivsam ut.

Men det viktigaste för skolan är ändå hans egenskaper. Erk är cool och arbetsvillig och det är ingen tillfällighet att Erks matte, särgymnasielärare Rose-Marie Berglund, kom på att göra honom till pedagoghund.
– Han kom till klassen första gången höstterminen 2010. Det var lite stökigt och behövdes någon form av belöning. Jag hade redan förstått vad jag har i min hund och vi började med att ha roligt tillsammans.
– Vi fick i belöning att vara med på brukshundsklubben och träna, säger Jenny Söderman.

När kontakten mellan hund och elever var etablerad fortsatte det med pedagogiskt arbete, som innebär träning och utmaningar både för Erk och ungdomarna.
– Vi tränar saker som balans, minne och styrka, säger Rose-Marie Berglund.

Hon förklarar hur Erk ger värdefulla nycklar till sätt att träna samspel, social kommunikation och reflexion. Han har också en sällsynt förmåga att läsa av och möta eleverna utifrån vars och ens förutsättningar.
– Han speglar oss väldigt väl. Vi kommer åt att träna saker som är svårare att göra på annat sätt, säger hon.

Även ungdomarna ger Erk och hundlektionerna gott betyg.
– Man blir lugnare, mer koncentrerad och jobbar bättre med andra saker. Och de som är hundrädda måste träffa Erk och träna, säger Jenny Söderman.
– Och man lär sig själv att ta hand om en hund, säger Triin Pettersson.

Nyligen visade klassen både framfötter och -tassar vid en film- och bildspelsfestival på Mora folkhögskola.
– Vi åkte dit för att kolla på film och vi blev nominerade till priser, säger Jenny Söderman.

Rose-Marie Berglund fortsätter:
– Sverige ska skicka fem bidrag till ett EU-projekt som heter Visa de goda exemplen. Av dem kommer två från vår klass, hund på schemat, och vår barnkunskapsundervisning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!