Julgransstöld kan ge fängelse
Det är ingen som vet hur många som hämtar sin julgran i skogen utan tillstånd från markägaren. Men svinnet är förmodligen omfattande. Det säger Torbjörn Carlsson, förvaltare vid Stora Enso Skog i Strömsberg utanför Tierp.
Ungefär en gång var tredje år händer det sig att anställda vid bolaget ertappar en julgranstjuv. Men det är en slump, någon speciell bevakning inför julen förekommer inte. Vid något enstaka tillfälle har man även upptäckt masstöld av granar.
— Då blir man förstås extra förbannad, säger Carlsson.
För några år sedan gav bolaget i förebyggande syfte ut affischer som föreställde far och son på julgransjakt i skogen och där pojken säger "Pappa, ska vi stjäla julskinkan också?"
Alla polisanmäls
Värdet på en gran varierar mellan 500 kronor och 1 000 kronor. Gränsen för snatteri går vid 800 kronor. Torbjörn Carlsson anser dock att den som ger sig ut i skogen för att hugga sig en gran gör sig skyldig till stöld, även om granen inte anses värd 800 kronor.
— Oavsett vad man stjäl så är det stöld, säger Torbjörn Carlsson. Vi polisanmäler alla, det är inget att tjafsa om.
Enligt Kenneth Sundin, vakthavande befäl vid Uppsalapolisen har man hittills i år ännu inte fått in någon anmälan om julgransstölder i länet. Enligt polisen kan en julgransstöld, oavsett granens värde, rubriceras som antingen stöld eller snatteri.
Kan dömas till fängelse
— Snatteri är en impulshandling. Smyger man ut i skogen med en yxa och tar en gran har man förmodligen planerat utflykten. Det finns alltså ett uppsåt, därför rubriceras det som stöld och inte snatteri, oavsett granens värde, säger Kenneth Sundin.
Normalstraffet för snatteri är böter eller fängelse i högst sex månader. Normalstraffet för stöld är fängelse i högst två år.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!