Jordbruket fullt av miljöfarligt avfall

Under förra året samlades 73 ton farligt avfall och 200 ton skrot in från 290 jordbruk och lantbruk i Uppsala län. Insamlingen sker genom Länsförsäkringars särskilda återvinningsförsäkring som är en del i lantbrukarens försäkringsskydd.

Utan återvinningsförsäkringen hade Håkan Andersson fått köra i skytteltrafik mellan gården i Svanby och Tierps kommuns återvinningscentral för att själv lämna miljöfarligt avfall.

Utan återvinningsförsäkringen hade Håkan Andersson fått köra i skytteltrafik mellan gården i Svanby och Tierps kommuns återvinningscentral för att själv lämna miljöfarligt avfall.

Foto: Christer Bergström

Tierp2011-04-27 10:07

Den som har försäkringen får skrot, miljöfarligt avfall och mediciner hämtat och borttransporterat från fastigheten en gång om året. Återvinningsförsäkringen var den första i sitt slag i världen när den lanserades för fyra år sedan.

Vid den rundringning UNT gjorde till ett antal lantbrukare i Tierps kommun på tisdagen var lantbrukarna rörande eniga om att återvinningsförsäkringen har ett högt miljövärde. Det visar sig också att väldigt många lantbrukare har den. I Uppsala län har cirka 95 procent av alla lantbrukare tecknat försäkringen, många just därför att de får sina problem lösta med skrot och miljöfarligt avfall.

Lantbruksparet Anneli och Håkan Andersson i Svanby, Tierp har sedan ett par år tillbaka återvinningsförsäkringen. Anneli är ordförande i LRF Tierpsbygden.
– Allt vi behöver göra för att bli av med allt vårt skrot och miljöfarliga avfall är att samla ihop avfallet och beställa transport. Det är fantastiskt bra. Men förra året missade vi att beställa transporten i rätt tid, vi visste inte att det var under en speciell tid hämtningen gjordes. Men i år var vi ute i god tid och beställde transport, så nu väntar vi hämtning före sommaren, säger Håkan Andersson där han står vid sidan av det miljöfarligt avfall paret samlat ihop på gården i Svanby.

När Anneli och Håkan Andersson transporterade bort sitt miljöfarliga avfall själva sökte de som egna företagare först tillstånd hos länsstyrelsen att få lämna det vid kommunens återvinningsstation. När de fäster ögonen på allt avfall som de samlat ihop nu och som väntar på att transporteras bort genom återvinningsförsäkringen drar de en lättnadens suck:
– Annars hade vi själva fått åka i skytteltrafik mellan gården och kommunens återvinningsstation för att bli av med avfallet. Det känns inte heller säkert att själva transportera miljöfarligt avfall. Det här är ett enkelt, bekvämt och bra sätt att göra lant- och jordbruket renare, säger han.

Skrot och spilloljor är de vanligaste inslagen i insamlingen. Men stora mängder blybatterier, bekämpningsmedel, färgavfall och oljefilter finns också med. För Anneli och Håkan Andersson dominerar spillolja som de samlat i fat och dunkar.

Anders Johansson, lantbruksansvarig på Länsförsäkringar Uppsala, är nöjd med resultatet, men menar att det fortfarande finns alldeles för mycket farligt avfall och skrot på den svenska landsbygden som är ett hot mot såväl människor, djur som natur.
– Allt som återvinns förädlas till råvaror och kan användas till nya produkter. Spillolja förädlas till nya basoljeprodukter. Det som inte kan återvinnas oskadliggörs med miljöriktiga metoder, säger Anders Johansson.

Skrot och farligt avfall tas om hand

Över hela landet återvanns drygt 1 350 ton farligt avfall och 7 850 ton skrot från totalt 7 633 jordbruk- och landsbygdsfastigheter.

Hämtningarna av skrot och avfall utförs av Håll Sverige Rent och Stena Recycling på uppdrag av Länsförsäkringar Uppsala.

Insamling i Uppsala län 2010 resulterade i 4,2 ton bekämpningsmedel, 58,5 ton spillolja, 4,1 ton oljefilter, 1,3 ton lysrör, 5,2 ton färgavfall och 200 ton lantbruksskrot.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om