I veckan sa kommunstyrelsen, efter en jämn omröstning där ordföranderösten avgjorde, ja till att Tierps kommun ska ta kontroll över all kommersiell kommunal fastighetsverksamhet.
Konkret innebär beslutet, som bär den styrande kvintettens prägel (C, M, L, KD, MP), att de fastigheter som Tierp kommunfastigheter (TKAB) äger tas över av Tierps kommun för motsvarande 537 miljoner kronor.
– Det här beslutet handlar om medborgarnas möjlighet till insyn och direkt styrning via sina politiska valda i kommunfullmäktige. Drivs verksamheten istället i bolagsform sker den via aktiebolagslagen och en styrelse där insynen är begränsad, säger Sara Sjödal (C) kommunstyrelsens ordförande.
Mot förslaget om ett kommunalt övertagande av TKAB:s fastigheter stod fullföljandet av kommunfullmäktiges beslut från 2011 att samtliga kommunala fastigheter successivt ska köpas upp och föras över till TKAB. Både S och SD ställde sig bakom det förslaget.
Sedan 2011 har TKAB tagit över tolv fastigheter tidigare kommunfastigheter. Bland fastigheterna finns Vegavallen, Centralhallen (idrottshall), ett par förskolor samt ytterligare ett antal fastigheter.
– Fram till det 2018 blev ett maktskifte i kommunen har den här processen pågått. Vi vill att beslutet från 2011 ska fullföljas, säger Jonas Nyberg (S) vikarierade oppositionsråd som fortsätter:
– Vår uppfattning är att bolaget har mera expertis och kunskap när det gäller drift och förvaltning av fastigheter än kommunen.
Sjödal håller inte med:
– Då kommunens verksamheter utgör huvuddelen av TKAB:s kundstock finns ingen anledning att bolagisera. Vi anser att kommunen ska ha direkt styrning och sedan teckna förvaltningsavtal för respektive fastighet.
Efter kvintettens maktövertagande har en översyn av frågan gjorts, både internt samt med hjälp av externa konsulter. Den och de kommunala beslutsunderlagen i ärendet visar att kostnaden för att fullfölja beslutet från 2011 landar på 750 miljoner kronor mot de 537 miljonerna om kommunen återtog och ägde samtliga fastigheter.
– Förutom demokratiaspekten är detta en stor ekonomisk fråga. Vid bolagsövertagande måste den kommunala verksamheten göra neddragningar för att täcka kostnader.
– Exempelvis minst 14 miljoner i stämpelskatt kommer direkt att behövas och påverka. En onödig kostnad och kvalitetssänkning ur ett medborgarperspektiv för att flytta över fastighetsägandet till TKAB, säger Sjödal.
Jonas Nyberg har tagit del av de utredningar som gjorts.
– Det handlar om stora pengar och vi vill inte att detta inte ska leda till hyreshöjningar. Vi menar att det finns andra lösningar än att 750 miljoner förs över från bolaget till kommunen, säger han.
Nyberg menar att en apportemission är en lösning där betalningen sker aktier i det kommunala bolaget som ersättning för fastigheterna.
En konsekvens av förslaget blir att TKAB avvecklas och att kommunen tar över de lån på 537 miljoner kronor som bolaget haft för att finansiera sina köp.
Vänsterpartiet som i många politiska frågor valt att gå på samma linje som S valde att lägga ned sin röst. Partiet ska ha ett internt rådslag för att enas om en ståndpunkt när ärendet ska behandlas vid kommunfullmäktigemötet i mitten av juni.
Övertagandet avser inte de 1 800 lägenheter som TKAB:s dotterbolag Tierpsbyggen äger och förvaltar.