På morgonen basunerades nya rekordlåga opinionssiffror för Socialdemokraterna ut i medierna. Men det var nog mer det dystra och kylslagna vädret än de dystra siffrorna som var orsaken till den lilla skara som samlades på Fredners Torg för avmarsch mot hembygdsgården i köpingen
Ensam på järnvägsviadukten stod Jan Berglund med en stor israelisk flagga som han hängde över räcket, väl synlig för dem som demonstrerade. Han var tidigare socialdemokrat men hade inga planer på att gå med i tåget i år.
– Jag protesterar mot att regeringen erkänt ett land som inte existerar, sade han och syftade förstås på erkännandet av Palestina som en stat.
Väl framme vid Gammelgården höll Agneta Gille ett långt tal och tryckte upprepade gånger på solidariteten, att vi är beroende av varandra för att skapa ett bra samhället.
– Alla ska vara med och bidra, det är det som byggt Sverige och det är det som är socialdemokrati, sade hon.
Hon sade att det borgerliga vanstyret under åtta år, med växande klyftor och låga utbildningsnivåer, svider i hjärtat.
– Vi ska få ordning på Sverige, men det kommer att ta tid och kraft och det kommer att kosta.
Hon menade att Socialdemokraterna och regeringen nu sätter upp anständiga mål. Som till exempel att Sverige ska ha Europas lägsta arbetslöshet år 2020, och att ungdomar inte ska behöva vara arbetslösa mer än 90 dagar.
Partiets jobbstrategi har tre grundpelare – investeringar, fördjupad samverkan med näringslivet och bättre utbildning och coachning mot arbetsmarknaden.
– Här i Tierp är ni ju redan världsbäst på att samverka med näringslivet, sade hon och riktade särskilt beröm till finanskommunalrådet Bengt-Olov Eriksson som satt på första bänkraden.
Agneta Gille tryckte vidare på behovet av att ha en utbildad arbetskraft som kan ta de lediga jobben. Hon menade att skolan måste bli en plats där man lär sig något utan att för den skull sortera ut vissa elevgrupper.
Sveriges anseende i världen har minskat, enligt Agneta Gille.
– Vi ska bli en moralisk stormakt igen som står upp för bindande klimatavtal, feminism och som arbetar för att ge flyktingar lagliga vägar in till Europa.
Jämlikhet, eller snarare bristen på densamma, var temat i Joel Näsvalls tal. Han är distriktsordförande för SSU i Uppland och höll ett kort och koncist tal.
– Jämlikhet är en rättighet. Men så är det inte i dag. Inte i skolan, på bostadsmarknaden eller på arbetsmarknaden.
Han kunde dock glädja åhörarna med att han efter lång väntan på en egen bostad just denna kväll hade en tvättid.