Ja till skyddsjakt av säl
Nu är det fritt fram för dem som har jakträtt att skjuta gråsäl. Naturvårdsverket sade ja till skyddsjakt på onsdagen. Tolv sälar får skjutas inom två jaktområden i Uppsala län i år. Beslutet är ett steg i rätt riktning, säger fiskaren Lars-Ivan Hållstrand i Hästskär på Hållnäshalvön.
I Uppland tillåts jakt i Lövstabukten och i ett långsträckt område öster om Gräsö. Samtliga områden i landet har valts ut därför att sälens skador på fisket är extra stora där.
Skyddsjakten tilläts starta redan i går, samma dag som beslutet togs. Den pågår till årsskiftet.
Måste ha jakträtt
Bara de som äger eller arrenderar jakträtt får delta i säljakten från start. Den som inte har egen jakträtt kan ansöka till länsstyrelsen om att få jaga på allmänt vatten.
Lars-Ivan Hållstrand planerar att göra det.
— Beslutet är ett steg i rätt riktning. Får jag jakträtt så kommer jag att jaga säl. Det har gått för långt med sälstammen. Det finns otroligt med säl och det kommer att ta många år innan vi ser några verkningar av jakten.
— Jag är ganska illa utsatt av dem. Senast i natt hade jag flera landnät ute och fick bara en halv strömming, resten har sälarna jagat bort, säger Lars-Ivan Hållstrand.
Världsnaturfonden kritisk
Världsnaturfonden är dock kritisk till Naturvårdsverkets beslut.
— Man borde avvakta Helsingforskommissionens pågående arbete med att se över tillståndet för sälstammen och titta på förutsättningarna att häva jaktstoppet. Deras arbete kommer under hösten. Men det är klart att det här är jättejobbigt för yrkesfiskarna, säger Marie von Zeipel vid fonden.
Hon påpekar att sälstammen bara är en tiondel av vad den var vid sekelskiftet. I stället för jakt vill Världsnaturfonden att fiskeredskapen utvecklas så att de tål sälangrepp.
Det ser också Naturvårdsverket som den långsiktigt bästa lösningen. En ny typ av laxfälla som fungerar bra finns redan.
Akut läge
Men läget för yrkesfisket är akut i dag. Sälen orsakar kustfisket skador för runt 30 miljoner kronor årligen. Därför vill Naturvårdsverket också pröva skyddsjakt.
Lars-Ivan Hållstrand tycker dock att jaktreglerna är hårda. Säl får endast jagas från land. Bara i undantagsfall, får djuren jagas från isen eller från en båt som gjorts fast i isen, från ett skjuttorn som sitter fast i botten eller från en tjudrad flotte. Reglerna är till för att så få djur som möjligt ska skadskjutas.
Risk för skadskjutning
Världsnaturfonden anser ändå att risken för skadskjutning är stor. Lars-Ivan Hållstrand påpekar att det också sker under vanlig jakt i skogen.
— Skadskjutning kommer man aldrig ifrån, säger han.
Vilka som har jakträtt för gråsäl i länet är oklart. Enligt länsstyrelsen kan det röra sig om hundratalet personer. Hur många som kommer att utnyttja den återstår att se.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!