– Jag är oerhört glad. Det här är en milstolpe i den här utdragna processen, säger landstingsrådet tillika ordföranden i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Vivianne Macdisi (S).
Hon ser det här som ett första steg med förutsättningar att växa, men betonar också att det här är ett erbjudande som de styrande i Tierps och Älvkarleby kommun har att ta ställning till. Men eftersom beslutet på tisdagen föregåtts av långa och intensiva diskussioner med kommunerna ska det mycket till för att det här inte ska bli verklighet.
– Vi har haft en nära dialog med kommunerna, inte minst med Tierp. Det är viktigt att de är involverade och att vi kan gå i takt med varandra. Vi har ett gemensamt ansvar och åtagande för att det här ska bli så bra som möjligt, säger Vivianne Macdisi.
Frågan om närvårdsplatser i Tierps kommun har stötts och blötts i flera år men fick fart på allvar i och med Vivianne Macdisi tog över ordförandeposten i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen efter valet i fjol. Att det här är något som engagerar henne starkt går inte att ta miste på.
– Det känns helt otroligt att vi har kommit i mål. Det här betyder att patienterna får en bättre vård, säger hon och betonar att det här är en satsning som är ett tillskott till de platser som finns vid geriatriken i dag.
Hon säger att Tierp har kommit längre med att förankra den här frågan medan man i Älvkarleby behöver mer tid. Om kommunerna är beredda att skjuta till sin del av kakan skulle det kunna medföra 10–12 närvårdsplatser i Tierp som då även skulle kunna användas för patienter från grannkommunen i norr. I den modell som Hälso- och sjukvårdsstyrelsen föreslår är landstinget huvudman och närvårdsplatserna i Tierp en systeravdelning till geriatriken. En faktor för framgång är att närvården, geriatriken, primärvården och det mobila teamet kan jobba nära varandra.
– Det är viktigt att de olika enheterna kan stötta varandra och att personalen kan vara flexibel och gå över gränser, säger Vivianne Macdisi.
Den finansieringsmodell som föreslås liknar den som i dag finns i Östhammar. Landstinget står för 60 procent av kostnaderna medan, i det här fallet, Tierp och Älvkarleby får stå för resterande 40 procent. Tierp bidrar med mer eftersom det bor fler invånare i den kommunen.