Ja till myggbekämpning i Söderfors

Kemikalieinspektionen säger ja till myggbekämpning i Söderfors. Men för orterna intill, i Gävleborgs län, säger man nej.

Tierp2007-04-17 19:34
Orsaken är att länsstyrelsen i Gävleborgs län inte tycker att konsekvenserna av bekämpningsmedlet BTI är tillräckligt utredda.
För en månad sedan beviljade Kemikalieinspektionen myggbekämpning med bekämpningsmedlet BTI i delar av Heby kommun. De områden som berördes då var Huddunge, Tärnsjö och Östahalvön. Där förekom bekämpning även förra året.

På tisdagen fattades beslut om ett antal nya områden. Dels Söderfors med omnejd i Uppsala län, men även kring Hedesundafjärden och Hällskogsfjärden i Gävleborgs län.
Men beskedet från Kemikalieinspektionen är kluvet.
Man säger ja till bekämpning i trakterna kring Söderfors. Däremot beviljades inte bekämpning för de områden som ligger i Gävleborgs län.
- Länsstyrelsen i Gävleborgs län tycker inte att bekämpningens konsekvenser på miljön är tillräckligt utredda. Därför beviljar vi inte bekämpning i de områdena. I Uppsala län är man av en annan uppfattning och därför beviljar vi där, säger Lars Lindqvist vid Kemikalieinspektionen.

Ett beslut som får Jan Lundström, projektledare för Myggprojektet, vilka planerar och utför myggbekämpningen, att reagera starkt.
- Det här betyder ju i praktiken att det är länsstyrelsen som tar besluten trots att det är kemikalieinspektionen som ska göra det, menar han, och ser risken för negativa besked även gällande ännu inte behandlade ansökningar i Gävleborgs län.
Enligt Jan Lundström har de tveksamheter om BTI:s konsekvenser på miljön som tidigare funnits suddats ut, och att det inte finns någon anledning att vara orolig. Det visar resultaten från det uppföljningsprogram som Naturvårdsverket finansierar med en miljon kronor om året.
- Uppsala, Dalarna och Västmanlands län har tagit resultaten till sig. Det är bara Gävleborgs län som är negativt. Det gör att uppföljningen nästan känns lite meningslös, tycker Jan Lundström.

Men Mats Hindström vid länsstyrelsen i Gävleborgs län är av en annan uppfattning.
- Vi tycker att uppföljningen är bristfällig. Det går inte att med säkerhet säga att det inte finns någon risk med bekämpningen. Vi vill vara på den säkra sidan, förklarar han.
I fjol ansöktes om bekämpning i samma område som nu, då blev det ett nej från Kemikalieinspektionen för både Uppsala och Gävleborgs län. Motståndet från boende i området var omfattande. Protestlistor med 900 namn samlades in på två dagar och lämnades in till länsstyrelsen i respektive län.
Jan Lundström är frågande till länsstyrelsen i Gävleborgs läns agerande.
- Länsstyrelsen i Gävleborgs län är de som investerar mest pengar i myggprojektet och vi har fått positiva signaler från dem tidigare, så det här måste bero på en inre konflikt mellan individer. Men det slår emot invånarna i deras eget län, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om