Vill undvika folkomröstning – ser över belysningen

Alliansen vill undvika en folkomröstning om gatubelysning i Tierps kommun. Därför ska planen göras om och landsbygdsborna få säga sitt.
– Styret gör allt bakvänt och vi vill ändå ha en folkomröstning, säger Mio Tastas Viktorsson (TL).

Kommunstyrelsen beslutade om att se över planen som ska börja gälla senast 2027.

Kommunstyrelsen beslutade om att se över planen som ska börja gälla senast 2027.

Foto: Maria Johansson

Tierp2024-12-02 18:00

Nyheten i korthet

  • Tierps kommunfullmäktige beslutade i november 2023 att släcka ned stora delar av landsbygden, vilket ledde till protester och krav på folkomröstning om en ny belysningsplan.
  • Alliansen vill undvika en folkomröstning då det kan bli dyrt och försena belysningsplanen, men medger att den senaste planen behöver revideras och att de vill ha in synpunkter från de berörda.
  • Mio Tastas Viktorsson (TL) kritiserar alliansen för att göra allt bakvänt och planerar att fortsätta driva frågan om en folkomröstning.

Att belysningsfrågor berör råder det ingen tvekan om. En färsk undersökning från marknadsundersökningsföretaget Ipsos visar att bättre belysning rankas som den viktigaste åtgärden för att öka känslan av trygghet utomhus på kvällar och nätter. När då Tierps kommunfullmäktige i november 2023 beslutade att släcka ned stora delar av landsbygden kom protesterna som ett brev på posten.

– Jag har varit runt och träffat många oroliga som bor ute på landet. Det finns många missuppfattningar och frågetecken som behövs redas ut. Den här frågan är mycket mer komplex än vad vi hade trott tidigare, säger kommunalrådet Sara Sjödal (C).

undefined
Sara Sjödal (C), finanskommunalråd i Tierp.

En protestlista mot planerad nedsläckning av 1 250 ljusstolpar i Tierps landsbygd lämnades till kommunen efter sommaren, med krav på folkomröstning om en ny belysningsplan. Underskrifterna är godkända och utgör tio procent av de som har rösträtt i kommunvalet. Nu är det upp till kommunfullmäktige att ta ställning till folkomröstningen. En tredjedel av ledamöterna måste rösta för initiativet, men nu vill alliansen undvika en folkomröstning.

– Det kan bli väldigt dyrt, försena belysningsplanen ännu mer och en folkomröstning är endast rådgivande, inte beslutande. Men vi är överens om att den senaste planen måste revideras, vi har missat viktiga delar som behöver redas ut.

– Dessutom vill vi ha in synpunkter från de som berörs och kommer därför genomföra flera intressentdialoger.

undefined
Alliansen vill undvika en folkomröstning och gör istället ett omtag när det gäller ny belysningsplan.

Anledningen till att en ny gatubelysningsplan behövs har, enligt alliansen, varit att det behövs tydliga transparenta och generella kriterier som gäller för alla personer. Men det har visat sig lättare sagt än gjort och många problem har uppstått längs vägen.

 Mio Tastas Viktorsson (TL) ligger inte bakom folkinitiativet men har politiskt drivit på frågan om en folkomröstning.

– Vi välkomnar att alliansen gör ett omtag, men varför görs allt detta först nu?  De gör allt helt bakvänt. Givetvis skulle man ha tagit in synpunkter från de som berörs av ett sådant här viktigt beslut från början, säger han.

undefined
Mio Tastas Viktorsson (TL), gruppledare och fullmäktigeledamot.

Mio Tastas Viktorsson är orolig att alliansen ändå kommer lägga fram ett nytt förslag senare där en stor del av landsbygden blir av med sin belysning och läggs i mörker. 

– Därför ger vi inte upp tanken om en folkomröstning utan partiet kommer driva vidare denna fråga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!