Integrationsförening hotas av dålig ekonomi
Integrationsföreningen ISTierp har inte längre pengar till lokalhyran. Den ansökan om bidrag som föreningen lämnade in till kommunen i somras är fortfarande obehandlad och styrelsen har inte heller fått något förhandsbesked.
Det säger föreningens vice ordförande Sven Eriksson.
Föreningen startade för snart ett år sedan av, som man själva säger, "några få eldsjälar som såg att integrationspolitik var ett för Tierp okänt begrepp". I:et står för "invandrare", s:et för "svenskar" och föreningens syfte är att överbygga kulturella olikheter och bryta människors isolering.
På tio månader har medlemsantalet vuxit från 15 till 100, och fler kommer hela tiden till. Nio nationer är representerade och alla samsas i källarlokalen på Centralgatan i Tierp.
- Fastighetsägaren har hyrt ut åt oss till ett subventionerat pris, 2 000 kronor i månaden, så det är ingen hög hyra vi pratar om, säger Sven Eriksson.
Enligt kultur- och fritidsförvaltningens chef Carin Isaksson-Palmquist hade man kontakt med föreningen innan verksamheten startade i december 2007. ISTierp fick då ett anslag på 10 000 kronor.
- Men vi rådde dem att inte dra på sig hyreskostnader så här i början, eftersom vi inte kunde vara med och betala, och erbjöd delade lokaler hos ett studieförbund i stället, säger hon.
Men ISTierp vill kunna ha öppet varje dag så att medlemmarna kan träffas och spela biljard, pingis och schack eller se på film tillsammans. Föreningen har också ett ambitiöst program med föredrag flera gånger i månaden, med gäster från samhällets olika sektorer, det kan handla om kvinnomisshandel, om barnavård, om arbetsmarknaden eller försäkringsfrågor, man har trafikkunskap, svenskundervisning och planerar en datakurs.
Föreningen hade sökt 61 000 kronor för sin verksamhet från augusti till mars.
- Men vi behöver ju inte få allt, vår hyra på 14 000 är den absolut viktigaste posten, säger Sven Eriksson.
- ISTierp borde ha fått respons på sin ansökan, det är en miss av oss, säger Helena Broberg, chef för processtöd, den kommunala instans där ansökan hamnat.
Men därifrån till att kunna lova något är steget fortfarande långt.
- Föreningsbidragen börjar vi titta på först i början av året eftersom vi inte har en budget fastlagd förrän i november.
ISTierp har hamnat lite mellan stolar. Helena Broberg sitter i den tjänstemannagrupp som nu ser över de kommunala bidragen:
- Vi måste ha en grupp som handlägger ansökningarna. Och vi måste ha en policy för vad det är vi stöttar, och varför. Varför har just skytteföreningen en egen "bidragsfil", medan vävföreningen inte går att stoppa in nånstans i systemet?
Till nästa år ska hanteringen vara mer rationell och rättvis och kommunen siktar på att lägga ansökningstiderna till ett par fasta datum per år, så att man får överblick och kan bereda alla ärenden samtidigt.
Under tiden kämpar ISTierp på, till nästa lördag har man hyrt en buss för att besöka riksdagens öppna hus. Till busshyran tigger man pengar hos fullmäktiges partier.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!