Inte alla lärare emot 40-timmarsvecka

Alla lärare är inte emot 40-timmarsvecka och vanlig semester. Bibbi Sjöö och Cicki Holmström vid Örbyhus skola arbetar sedan ett par år tillbaka normala arbetstider även under loven. De stortrivs med systemet.

Bibbi Sjöö och Cicki Holmström som är lärare på Örbyhus skola arbetar båda 40-timmarsvecka och finns på plats nu på skollovet.

Bibbi Sjöö och Cicki Holmström som är lärare på Örbyhus skola arbetar båda 40-timmarsvecka och finns på plats nu på skollovet.

Foto: Eva Nevelius

Tierp2010-05-10 09:06

För några dagar sedan väckte Sveriges Kommuner och Landsting uppmaning till kommunerna om att låta vissa lärare ändra sina arbetstider debatt. När UNT intervjuade lärare i Östhammars kommun var intresset svalt. Men i Tierp har lärarfacken sedan augusti 2003 ett lokalt avtal. Drygt 30 lärare väljer för tillfället att arbeta 40 timmar i veckan och i stället för långledigt på loven ha vanlig semester.
- Jag brukar skämta om att nu har jag ingen ryggsäck att ta med mig hem, nu tar jag handväskan i stället. Jobbet gör jag här på skolan, när jag kommer hem är jag ledig, säger Bibbi Sjöö som undervisar klass 1-2 på Örbyhus skola.

Under påsklovet, när andra lärare är lediga, har hon haft fullt upp med sina utvecklingssamtal. Och hon är inte ensam om att vara på plats. Cicki Holmström, lärare i klass 4-5, som arbetat 40-timmarsvecka i fem år har ägnat lovet åt att rätta nationella prov.
- Vi gör det på lovet som andra lärare gör på kvällar och helger.
Båda tycker att de fått mer tid för nära och kära sedan de ändrade arbetstider.
- Tidigare när min familj var på fotbollsplanen och på badhuset på en söndag satt jag och rättade matteprov. Nu gör jag mitt jobb här på skolan under dagen i stället, säger Cicki.

Men den största fördelen är trots allt att pressen är mindre än när de jobbade på det gamla sättet, något som ibland kallas ferietjänst.
- Du jobbar till döds när du jobbar på ferietjänst. Det låter så bra med de lediga loven men du är så slut när loven kommer. Jag är mindre stressad i dag än tidigare och eftersom jag är gift med en man som jobbar 40 timmar i veckan så får vi mer tid tillsammans, säger Bibbi Sjöö.
Hon och Cicki Holmström är trötta på den ensidiga debatten som de tror bygger på rädsla för något nytt. De har bland annat hört argument som att elevkontakten skulle minska med 40-timmarsvecka.
- Men förra sommarlovet körde vi till exempel sommarskola och plockade hit några elever som behövde en extra push. Snacka om elevkontakt!
De tror dessutom att statusen i yrket skulle öka om lärarna arbetade vanliga arbetstider året runt. Tidigare hade de en arbetstid på 35 timmar i veckan samt 11 timmars förtroendetid. I dag jobbar de sina 40 timmar på skolan och har sedan möjlighet att skriva upp övertid som de kan kompa ut under loven.

- Vi synliggör våra arbetsuppgifter när vi gör dem på arbetsplatsen i stället för hemma. Jag upplevde förtroendetiden som en gummisnodd som bara drogs ut och blev längre och längre. Det var ju aldrig någon som checkade av hur mycket tid som hade gått, säger Bibbi Sjöö.
Några större nackdelar har varken hon eller Cicki Holmström upptäckt med de nya arbetstiderna. Men de är medvetna om att småbarnsföräldrar till exempel kan uppskatta de lediga loven mer.
- För oss är det här frivilligt och självklart är det så att om människor får välja så blir de glada, säger Cicki Holmström.

FAKTA
Tidigare jobbade alla lärare i Tierps kommun 35 timmar på schema och hade elva timmars så kallad förtroendetid som kan utföras i hemmet varje vecka. I gengäld var de hellediga på skolloven, så kallad ferietjänst. 2003 slöts ett nytt avtal som gör det möjligt att i stället arbeta 40 timmar i veckan enligt ett individuellt schema och sedan ha normal semester, så kallad semestertjänst. Även i Knivsta och Älvkarleby finns lärare som har semestertjänst i stället för ferietjänst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!