Gemensamt för de platser där länsstyrelsen vill genomföra biotopvårdande åtgärder är att man vid tidigare inventeringar hittat små gölar där det fanns reproducerande gölgrodor. Dessa små vattenspeglar är på väg att växa igen och måste enligt länsstyrelsens anmälan om vattenverksamhet restaureras.
Med anmälan bifogas en rapport som beskriver problemen för gölgrodan. Den är fridlyst, klassad som sårbar och finns i Sverige endast längs kusten i Norduppland från Forsmark till Gårdskär. Gölgrodan leker och fortplantar sig bara i solbelysta vatten som håller minst 16 grader. Sådana småvatten som är lämpliga leklokaler försvinner som följd av igenväxning och landhöjning. Samtidigt framhålls i rapporten med erfarenheter från Gårdskär i början av 2000-talet att restaureringar kan få gölgrodan att återvända till och föröka sig på platser där den betraktats som utdöd.
Följande fyra gölgrodelokaler är aktuella för röjning och grävning för att få bort vass och annan biomassa, för att stärka den biologiska mångfalden i allmänhet och möjligheten för gölgrodan att överleva och fortplanta sig i synnerhet:
Ängskärs camping och Östra Ängskär, båda lokalerna inom Ängskärs naturreservat.
Klubbenviken, norr om Klungsten.
Nybomossen vid Romsmaren.
Arbetet med grävmaskin och sjögrävare är kostnadsberäknat till totalt drygt 200 000 kronor.
Insatser ska stärka gölgrodan
Länsstyrelsen i Uppsala län planerar markarbeten på ett antal platser i Norduppland för att stärka livsbetingelserna för den sällsynta och rödlistade gölgrodan.
Gölgroda, hona. Hållnäskusten, Slada
Foto: Nina Leijonhufvud
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!