När majoriteten för ett år sedan räknade på hur stora intäkterna skulle bli under 2013 bedömde man skatteintäkterna skulle bli betydligt högre än vad dagens siffror visar. Skatteprognoserna från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) visar att intäkterna sjunker med tolv miljoner kronor jämfört med den plan som togs fram förra året. Därför väljer nu majoriteten i Tierp att behålla den nuvarande skattesatsen på 20,99 kronor.
Majoritetens förhoppning var att skatten skulle kunna sänkas med 40 öre. Oppositionen hävdar att det rör sig om en skattehöjning eftersom skatteväxlingen, som innebär att landstinget tog över huvudmannaskapet för kollektivtrafiken, betyder att skattesatsen i Tierp skulle sänkas med 49 öre.
– När skatten höjdes förra året sades det att höjningen skulle vara ettårig. Nu kan vi konstatera att det inte blir så. En skattehöjning ger inte automatiskt bättre budgetdisciplin. Vi tycker att man ska hitta effektiviseringar i stället, säger Catarina Deremar (C).
Nästa vecka lägger allianspartierna fram ett eget budgetförslag.
Daniel Blomstedt (M) är inne på samma linje som sin allianskollega och betonar att en skattesänkning är Moderaternas definitiva mål.
– Vi anser att det i första handlar om styrning och ledning, säger han.
Budgetramen för nästa år utökas med 1,5 procent. Ökningen ska bland annat täcka lärarnas nya löneavtal som i genomsnitt motsvarar en löneökning på 4,2 procent. Bengt-Olov Eriksson pekar dock på att vissa verksamheter krymper och att andra växer nästa år.
– Grundskolan tappar elever och förskolan får fler, säger han.
Conny Rönnholm, ekonomichef i Tierp, slår fast att man i viss mån har kompenserat för löne- och prisökningar i budgeten för 2013. Men blir löneökningarna högre än så ställs förmodligen direkta krav på effektiviseringar och rationaliseringar.
Bengt-Olov Eriksson slår dock fast att rationaliseringar och effektiviseringar är något en kommun ständigt måste arbeta med.
Den springande punkten i Tierp är kostnaderna för individ- och familjeomsorgen. Kostnadsläget för omhändertaganden ligger högre än riksgenomsnittet och ligger även över kringliggande kommuners kostnader. Hur det kommer sig har kommunstyrelsen inget svar på.
– Vi kan inte se att det finns någon strukturell förklaring, säger Bengt-Olov Eriksson.