Ingen kyrklig skolavslutning efter kritik

I fjol fick man kritik av diskrimineringsombudsmannen, DO, för att prästen predikade under skolavslutningen. Nu väljer Ol-Andersskolan i Skärplinge att hålla avslutningen på en neutral plats för att ingen elev ska känna sig kränkt. På andra skolor i länet anser man att det räcker med att skolavslutningen rensas på religiösa inslag.

För Andreas Larsson, på Högbergsskolan, och Maria Hurtig, på Aspenskolan,är det inte viktigt med skolavslutning i kyrkan.

För Andreas Larsson, på Högbergsskolan, och Maria Hurtig, på Aspenskolan,är det inte viktigt med skolavslutning i kyrkan.

Foto: Ann Svalander

Tierp2007-06-11 23:00
Det var under Ol-Andersskolans avslutning förra sommaren i Lövstabruks kyrka som föräldern Björn Granlund, själv ateist, reagerade på att den medverkande prästen höll vad han uppfattade som en predikan inför eleverna. Bland annat ska prästen ha hävdat att våren är "Herrens verk".

Händelsen anmäldes till DO, som kritiserade skolan för att man inte i förväg informerat föräldrarna, så att de som inte önskade delta kunde ha avstått.
Efter kritiken har skolledningen i år valt att skriftligen fråga alla föräldrar i rektorsområdet om de accepterar att skolavslutningen firas i kyrkan med psalmsång och tal av präst.

I Hållnäs skola och i Björkängsskolan i Karlholm godtog alla föräldrar upplägget. Men Björn Granlund ansåg att programmet som det var utformat fortfarande hade en för religiös prägel och kryssade nej i enkäten. Därför kommer Ol-Andersskolans avslutning i stället att äga rum vid hembygdsgården Gammelgården i Skärplinge.
- Enligt DO är det OK att ha avslutning i kyrkan om vi ordnar ett alternativ för dem som inte vill vara med. Men vi tycker att skolavslutningen ska vara en gemensam dag för alla elever, förklarar skolans rektor Rolf Lindberg beslutet.

UNT: Är det rimligt att beslutet om var skolavslutningen ska hållas läggs på den enskilde föräldern?
- Visst skulle jag kunna förbjuda skolavslutning i kyrkan helt. Men det skulle få stora konsekvenser för många barn och föräldrar som gärna vill vara i kyrkan. Varför ska jag klä skott för ett beslut som ingen står bakom?
Själv är Björn Granlund glad för det i år blir en skolavslutning utan religiösa inslag. Men är kritisk till förfarandet.
- Att man skickat ut en enkät känns lite olustigt. Mitt förslag är att man först skulle ha en avslutning utan religiösa inslag och sedan en frivillig del i kyrkan.

Efter DO-kritiken har skolförvaltningen i Tierp inskärpt kravet att skolavslutningarna ska var icke-konfessionella. Ingen annan grundskola i Tierp har dock valt att avstå från att hålla till i kyrkan.
- Att förinta våra egna traditioner är inte att visa respekt för andra. Däremot har vi varit mer observanta på att informationen om programmet verkligen gått ut till alla föräldrar så att de som ej vill delta kan välja det, säger Helena Car, rektor för grundskolorna i Tierp och Månkarbo.

Fallet med predikan i Ol-Andersskolan var ett av de allra första som prövades sedan lagbestämmelserna om diskriminering i skolan skärptes förra året. I Östhammars kommun har dock lagändringen inte medfört någon ändrad policy, säger Gunilla Nilsson Suikki, skolchef.
- Frågan har aldrig varit uppe i ledningsgruppen, eftersom det hittills inte varit några problem. På de flesta skolor brukar man ha avslutning på skolorna.

I Enköpings kommun har man däremot gått ut med tydligare riktlinjer sedan lagen skärptes, säger Göran Hedström, skolchef.
- Att använda kyrkorummet som samlingslokal är OK. Men det får inte finnas några religiösa budskap - inga välsignelser, böner eller korstecken.
I Uppsala kommun anser man är frågan i princip är utagerad sedan Skolverket sagt att kyrkorummet är en godtagbar lokal, säger Per Pettersson, grundskolechef
- Det här är en mycket större fråga i medierna än ute i skolorna. Det är väldigt få som berörs oavsett vilken religiös inriktning man har. De flesta ser inte skolavslutningen som en religiös tillställning utan som en traditionell högtid.



FAKTA om skolavslutningar

Det gäller samma krav för skolavslutningar som för annan skolverksamhet. Alla elever ska kunna delta, oavsett trosinriktning. Om skolavslutningen utformas "så att tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron" och inte på religion kan skolavslutning i kyrkan anses vara "försvarligt", enligt Skolverket.
Skolan ska informera elever och vårdnadshavare om hur skolavslutningen kommer att utformas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om