Inga extra pengar till Parkhallen
Tierp-Älvkarlebys kvinnojour Liljan får de 75 000 kronor man ansökt om i bidrag av kommunen. Söderfors Folketshusförening hade bett om ett extra anslag på lika mycket. Men där blev det nobben.
Parkhallen i Söderfors blir utan extrapengar från kommunen.
Foto: Peter Söderlund
Plus Folketshusföreningen i Söderfors, som får sitt driftsbidrag som vanligt, men inte de extra 75 000 kronor man hoppats på eftersom föreningen befinner sig i ett "mycket ansträngt ekonomiskt läge".
Bakgrunden är att föreningen har bytt uppvärmningssystem i samlingslokalen Parkhallen, från olja till bergvärme, men fått avslag när man sökt investeringsbidrag från statliga Boverket. Nu är värmesystemet utbytt och notan landade på 247 000 kronor. Folketshusföreningen tycker att det är rimligt att kommunen går in med 30 procent av kostnaden. Det tycker inte kommunstyrelsen.
I sin ansökan skriver ordförande Hans-Olov Andersson att man måste få pengarna om man över huvudtaget ska kunna fortsätta med sin verksamhet. Ännu en byggnad riskerar att förvandlas till ett "Hästhagen", varnar han. Och i år som föreningen fyller 100 år och allt ...
Måste ni verkligen lägga ned nu, när det inte blir några pengar? Eller var det där med Hästhagen bara ett skrämskott?
- Nej, vi hankar oss visserligen fram och går precis runt som det är nu. Men vi har ett banklån på hela förra årets investering. Hade vi fått hjälp att amortera på det så hade vi kunnat få lite utrymme för att fräscha upp Parkhallen, underhållet måste skötas. Bland annat behöver vi byta ytterdörrar. Kan man inte hålla lokalerna i skick är det ju ingen som vill hyra och då är det slut, säger Hans-Olov Andersson.
Och investeringen var nödvändig, menar han, uppvärmningskostnaden har halverats och bergvärmen är dessutom miljövänlig.
Föreningen hyr ut till både privatpersoner och föreningar, liksom till kommunala sammankomster, och Hans-Olov Andersson tycker att det är viktigt att det finns en så stor samlingslokal i kommunen. Men då kostar det.
På kultur- och fritidsenheten vet man att fler föreningar med samlingslokaler har liknande problem med höga driftskostnader och investeringsbehov, och vill nu ha en diskussion kring hur många lokaler kommunen ska subventionera i framtiden.
Rakt motsatt förhållande är det alltså för kvinnojouren Liljan, som får sina 75 000 kronor:
- Oj, tusen tack för ett roligt besked! utbrister ordförande Barbro Wiklund i telefon.
- Jag trodde nog att det skulle bli ett ja, men man vet ju inte säkert. Tidigare har vi inte sökt mer än 40 000 kronor per år, för vi har haft en del sponsring och klarat oss ändå. Men allt blir dyrare och pengarna behövs.
Ni fick 616 000 kronor från länsstyrelsen för bara ett par veckor sedan?
- Jo, fast de ska användas för att utbilda kommunens tjänstemän och går inte in i Liljans verksamhet. Men med det här anslaget kan vi satsa på att utöka kvinnojourens egna grundutbildningar. Vi är tolv som arbetar aktivt nu, men vi behöver vara fler. Och så får vi råd att åka på den konferens som Nordiska kvinnor mot våld ska hålla i höst, det är Sveriges tur att arrangera och då blir det inte så dyrt.
Fakta:
Så här fördelar kommunen bidragen för 2008:
Stiftelsen Leufsta, 450 000
Kvinnojouren Liljan, 75 000
Vallonbruk i Uppland, 75 000
Folkrörelsearkivet i Uppsala län, 50 000
NeDa intresseförening biosfärområde, 20 000
DHR-HSO Tierp, 17 000
SRF Tierp, 15 000
SPF Humleaxet Tierp, 12 000
PRO Tierp, 12 000
Föreningen Norden, lokalavd Tierp, 10 000
PRO Söderfors 4 000
Så här fördelar kommunen bidragen för 2008:
Stiftelsen Leufsta, 450 000
Kvinnojouren Liljan, 75 000
Vallonbruk i Uppland, 75 000
Folkrörelsearkivet i Uppsala län, 50 000
NeDa intresseförening biosfärområde, 20 000
DHR-HSO Tierp, 17 000
SRF Tierp, 15 000
SPF Humleaxet Tierp, 12 000
PRO Tierp, 12 000
Föreningen Norden, lokalavd Tierp, 10 000
PRO Söderfors 4 000
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!