Många av programmets gymnasieelever är kvar just nu, det tas bort först hösten 2022. Programmet har funnits både på gymnasiet och vuxenutbildning i många år, men de senaste åren har skolan inte haft något intag på gymnasiet.
– Men vi har inte haft några problem att fylla platserna på vuxenutbildningen, säger Andreas Vestin, rektor för vuxenutbildningen på Högbergsskolan.
Är borttagningen av programmet på gymnasiet en förlust?
– På kort sikt är det ingen stor förlust. Vi har få sökande, och det finns kvar på vuxenutbildningen. Sedan får vi se vad det betyder på lång sikt. Då måste i så fall företagen vara med och tycka till om det kommer att saknas arbetskraft framöver. Men vi hoppas kunna leverera inom vuxenutbildningen.
Det industritekniska programmet har två inriktningar: svets och CNC (computer numerical control) som är ett datorsystem för verkstadsmaskiner. Elever som går på detta program får en yrkesutbildning som CNC-operatör eller svetsare.
Är det efterfrågan i den branschen?
– Om vi tittar på arbetsmarknaden just nu ropar företagen efter arbetskraft. Man kan aldrig förutspå konjunkturen, men på sikt är industrin i Sverige stark. Så det tror jag på.
Han berättar att industrin har drabbats under pandemin, men det ser ut som att det har vänt.
– Lokalt finns det behov av att anställa framöver, säger Andreas Vestin.