– Utskottet tycker att industrihallen blir för hög och vill diskutera höjden och även placeringen av industrihallen med järnbruksbolagets ledning, säger planarkitekt Helena Gåije i Tierps kommun.
Medborgarservice får nu i uppdrag att titta närmare på ärendet och komma tillbaka till utskottet för smahällsbyggnad med ett nytt förslag.
Tierps Järnbruk AB har sökt ett förhandsbesked om att bygga den nya industrihallen. Med ett förhandsbesked i bakfickan kan järnbruksbolaget gå vidare med att söka bygglov.
Vd:n för Tierps Järnbruk, Tomas Karlsson, säger till UNT att den nya industrihallen skulle bli ett lyft för järnbruket. Men ett par grannar reagerar starkt mot planerna och menar att industrihallen förstör miljön i kvarteret.
Hallen är tänkt att bli cirka 110 meter lång och 50 meter bred, som en inomhusplan för fotboll, med en bygghöjd om cirka 14 meter. Byggnaden är tänkt att placeras 24 meter från fastighetsgräns mot gata och fungera som väderskydd för färdigvarulager samt hantering av järnskrot och dämpning av buller till omgivningen.
– Men en ny industrihall kan vi öka ut och komplettera den nuvarande verksamheten. Vi planerar att själva köpa in skrot från närområdet som vi smälter och förädlar i Tierp. I dag köper vi gjutjärnsskrot från Stockholm. Stora delar av vårt lager står på fabriksområdet i dag, det får vi in under tak och slipper att det står ute i snö och rusk, säger Tomas Karlsson.
Maria Andrén på Parkgatan är en av dem som fört fram kritik mot bygget av hallen. Hon tror att hallen kommer att ge området en slumkänsla, om Tierps kommun godkänner planerna.
– Byggnaden kommer att dominera området. Industriområden som domineras av byggnader av den här karaktären bidrar till nedskräpning, skadegörelse och allmän uppgivenhet. Vi som trodde att järnbruket planerade att sätta upp ett bullerplank av trä, säger hon.
Tierps Järnbruk ingår sedan augusti 2010 i familjeföretaget Lantz Järn & Metall AB som hanterar, förädlar och återvinner värdefulla metaller ur metallskrot. Företaget startades 1998 av Daniel Lantz och har sitt säte i Stockholm. Man har verksamhet med skrot- och metallåtervinning i Sollentuna, Årsta, Norrköping och Boxholm. Tillsammans med Tierps Järnbruk har företaget cirka 100 anställda, av dessa är 27 stationerade i Tierp.
Järnbruk. Tierps Järnbruk är landets enda tillverkare av brunnslock som används i gatorna.
ArkivFoto: Ann Svalander