Indianer intog Älvkarleby

Tipin, hjortskinnkläder och rykande eldstäder. Under helgen hade indianför­eningen Camp Chinook träff på Älvkarleby fiskecamping. En högtid som lockade både indianintresserade och turister.

Foto: Linn Kierkegaard

Tierp2006-09-04 07:52
Att ta sig över bron till indianlägrets egna ö vid Älvkarleby fiskecamping är som att kliva mitt in i filmen Dansar med vargar. Ett tjugotal indiantält, eller tipi som det heter, står uppställda, rök slingrar sig upp i den regntäta luften från flera eldstäder, hästar gnäggar från en provisorisk hage och män, kvinnor och barn i alla åld­rar rör sig på området i kläder direkt kopierade från vad indianer och trappers bar i 1800-talets Amerika.
— Jag gör dem av hjortskinn. Vi håller på med genuint hantverk och gör både kläder och smycken, förklarar Glenn Grylin från Älvkarleby när han och tipisambon Sandra Olssons kläder väcker beundran.

120 deltagare
Glenn Grylin är ordförande i indianföreningen Camp Chinook som nu för sjunde gången ordnar en indianträff, rendezvous, för indianintresserade i hela landet. Med åren har intresset för träffen ökat och den har växt till att bli den andra största träffen av sitt slag i Sverige. 120 deltagare bor i lägret över helgen och åtskilliga turister har lockats dit av de tidstypiskt klädda deltagarna, indianuppvisningarna och indianmarknaden.
— En sådan här grej sprider intresset för vad vi gör och det är kul att så många kommer, säger Glenn Grylin och berättar att föreningen har planerat att även börja med någon vinterträff eftersom "många har sina tipin i trädgården året om och det skulle vara kul med en träff på vintern".

Bättre än datorer
Det brinnande intresset för indianernas historia och sätt att leva förenar de deltagare som slagit upp sina tält på området. Många av dem beskriver föreningen och träffarna som en fortsättning på ett intresse som väcktes redan i barndomen. Men träffarna handlar enligt deltagarna om mer än att legitimera några dagars cowboy- och indianlekar för vuxna.
— Dels handlar det om gemenskap, dels om att hitta tillbaka till naturen. Vi måste börja tänka på vad vi gör med naturen. Och det är bra för ungarna att få komma ut och lära sig göra eld och baka bröd i stället för att sitta inne och knappa på en dator, förklarar Sandra Olsson.
Till skillnad från många av hennes tältgrannar har inte hon något barndomsintresse i ryggsäcken utan lurades till en träff för en tid sedan och fastnade direkt.
— Jag som är stanare in i märgen. Men när jag kommer hit kan jag inte låta bli att fascineras av naturen och livet i den, säger hon med ett nära nog nyfrälst leende.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om