2011 beslutade Tierps fullmäktige att alla kommunala fastigheter skulle ägas av ett kommunalt bolag och 2013 bildades Tierps kommunfastigheter AB, Tekab. Men den planen har aldrig realiserats fullt ut. Idag äger bolaget 15 fastigheter och resten, 38, ägs fortfarande direkt av kommunen. Något som socialdemokraterna vill ändra på. Deras förslag att kommunala bolaget Tekab tar över allt ägande har fått stöd av Sverigedemokraterna.
– Fastigheterna glöms ofta bort när vi politiker har fullt upp och fokuserar på att få verksamheterna att fungera på bästa sätt. Då ökar riskerna att underhållet brister som vi kan se med till exempel Centralskolan. Har vi å andra sidan kompetent personal som arbetar fullt ut med fastighetsfrågorna kommer vi kunna ta ansvar på ett helt annat sätt, säger Viktoria Söderling (S), oppositionsråd.
Hon lyfter även fram att den bristande kompetensen i organisationen blev bättre när fastighetsbolaget bildades.
– Lilla Tierp är mitt mellan två större städer, Gävle och Uppsala, och kommunen har svårt med spetsrekrytering. Det är bevisligen lättare att anställa till ett bolag än om man har kommunen som arbetsgivare.
Varför är det så?
– Ja, det kan man verkligen undra, men det finns flera undersökningar som visar att det är på det här sättet, säger Viktoria Söderling.
Emma Lokander (M) däremot anser att det är skitsnack att kompetensförsörjningen underlättas av att alla fastigheter ägs av ett kommunalt bolag.
– Det har ingenting med det att göra utan det handlar om helt andra faktorer. Vi har jätteproblem att rekrytera spetskompetens på grund av att vi är en liten kommun som många tvingas pendla till och så är det i alla våra verksamheter, oavsett om de ligger i ett bolag eller under nämnd.
Det är en hel del komplicerade delar i frågan om fastighetssägandet som rent and lease back-upplägg, bruksvärde kontra marknadsvärde, avskrivningskostnader, skuld och tillgångar.
Socialdemokraternas förslag att kommunfullmäktiges ägande övergår till Tekab skulle behandlas av kommunfullmäktige på tisdag men förslaget har överklagats och tagits bort från dagordningen. Emma Lokander skräder inte med orden hur hon ser på ett eventuellt ägarbyte.
– Det är vansinne. Eventuella ekonomiska fördelar som tidigare ska ha funnits finns ju inte kvar. Jag ser ingen som helst vinning för medborgarna att ett kommunalt bolag tar över ägandet. Bara själva pappersexercisen för att ändra innehavet kommer att kosta 16 miljoner kronor. Pengar som jag trodde att vi alla partier var eniga om skulle användas till exempelvis bygga ut Siggbo.
Viktoria Söderling (S) kontrar med att den summan kan låta mycket, men att det ska jämföras med hur mycket det kostar att bygga en helt ny skola till en kostnad av 550 miljoner kronor eftersom underhållet brustit på grund av att ingen nämnd har ansvar för frågan.
En annan kritik som lyfts fram när det gäller kommunala bolag är vilken insyn medborgarna kommer ha i den politiska processen. Alliansen anser att viktiga beslut om fastigheter i Tierp kommer bli svårare att följa, överklagas och att offentlighetsprincipen sätts ur spel när ett kommunalt bolag tar över "där helt andra lagar gäller".
– Det stämmer inte, det är fortfarande samma regler som gäller. Det är kommunen som i grunden äger fastigheterna även fast det är i bolagsform. Vissa affärshemligheter och annan känslig information kan bli sekretess men det är ingen skillnad mot hur det ser ut i det resten av den kommunala verksamheten, säger Viktoria Söderling.