Ideell förening kämpar för att rädda bruket

I över 20 år har Ullfors-gruppen arbetat för att få det lilla 1600-tals bruket att överleva. Den största utmaningen förutom ekonomin är att hitta nya medlemmar till föreningen.

Efter Bruksgatan ligger bland annat de sex smedsbostäderna.

Efter Bruksgatan ligger bland annat de sex smedsbostäderna.

Foto: Elin Igelström Nordahl

Tierp2019-08-15 10:00

Ullfors-gruppen bildades 1996 för att inga flera hus i Ullfors skulle rivas. Stora Kopparberg ägde bruket mellan 1920-1996 men på slutet underhöll man inte byggnaderna i bruksmiljön vilket ledde till att de förföll. Sedan dess har den ideella föreningen ömt vårdat det som finns kvar i bruksmiljön.

Britt Pagard, som är ordförande i Ullfors-gruppen och Berit Rosenberg, uppväxt på bruket som också är med i föreningen, möter upp utanför Mumblingsgården, det före detta världshuset som har byggts om och byggts till flera gånger. I dag är Mumblingsgården Ullfors-gruppens föreningshus. På gården brukar pensionärsföreningar lägga sin höststart och hit kommer också skolklasser, framförallt särskolan från Tierp som kontinuerligt bakar på gården.

– Den största utmaningen för att få bevara bruket på längre sikt är att få in nya aktiva medlemmar i vår förening som kan vara med och hjälpa till ideellt att sköta om bruket. Det är en utmaning att hitta frivilliga som är beredda att satsa av sin fritid för att vara med och jobba här på bruket, berättar Britt Pagard.

Hon fortsätter:

– De flesta av oss i föreningen är i nuläget pensionärer. Vi skulle behöva få in flera yngre medlemmar som sedan kan ta över efter oss.

På övervåningen på Mumblingsgården finns bland annat en utställning med foton över hur bruket såg ut vid förra sekelskiftet. Den visar också bilder på byggnaderna i bruksmiljön, före och efter Ullfors-gruppens renoveringar. Sedan föreningen startade har det skett en stor upprustning. Efter Bruksgatan, som är huvudgatan som går igenom bruket, finns smedsstugan som är inredd som den såg ut på 1800- och 1900-talet. Där inne finns bland annat en gammal vedspis. Längs med gatan ligger även sex gamla smedsbostäder som numera är privatägda. På bruket finns också den gamla snickeriverkstaden som är helt intakt som den såg ut innan den slutade att användas på 1950-talet. Det finns ett arkivhus med autentiska handverktyg från järnhanteringens tid, ett fähus och en gammal bagarstuga.

– Det finns mycket mer att visa upp på bruket än man tror. Varje år har vi cirka 1000 personer som besöker bruket och de olika museerna. Vi har även många aktiviteter och anordnar sista april, nationaldagen, Ullfors-dagen i slutet av juli och temakvällar i smedsstugan.

Berit Rosenberg säger:

– Det är roligt och stimulerande att arbeta i den här miljön. Det är också roligt att det skett en förändring till det bättre. Det är det som får oss att fortsätta, säger hon.

Britt Pagard berättar att det ekonomiska läget för föreningen är tufft.

– Vi får ett aktivitetsbidrag på cirka 12 000 varje år från Tierps kommun men i övrigt lever vi på de besökare som kommer hit och på de donationer som vi hittills har fått. Vi går med plus men det är med knappa marginaler, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!