Hyreshusens framtid ska avgöras

I snart 15 år har två hyreshus i Karlholm stått tomma. Som två spökskepp har de två husen stått mitt i samhället. Men nu är ett beslut om husens framtid nära. 28 augusti har Tierps­byggen styrelsesammanträde och då kan man inte vänta längre.

Foto: Peo Österholm

Tierp2009-06-24 07:56
Det handlar om 36 lägenheter. För 8-9 år sedan bodde det asylsökande här en period. Men annars har husen stått tomma i ett och ett halvt decennium.
- Jag skall utreda olika alternativ under sommaren, säger vd ­Roger Kjettselberg. Det kan bli rivning, det kan bli försäljning. Men i dag kan jag inte säga vad. Vi har gjort ett flertal utredningar om husen. Nu har vi sagt att det måste bli ett beslut.
Ett otal förslag har framförts under åren för att locka hyresgäster till husen igen. Bostadsrätter, ombyggnad till radhus, äldreboende.

Som bakgrund till sitt utredningsuppdrag har Kjettselberg det faktum att det förutom de 36 lägenheterna finns ytterligare 37 tomma lägenheter i Karlholm. Man räknar alltså knappast med att kunna hyra ut lägenheterna på traditionellt sätt. Något annat måste hända. Neddragningarna vid ortens industrier har satt sina spår och någon uppgång i sysselsättningen spås inte.
Det var 1995 som Tierpsbyggen beslutade lägga de två husen i malpåse. Det var första gången i företagets historia.
I motsats till de beryktade och numera rivna husen i ­Hästhagen i Söderfors har man haft tillsyn i ­husen och lite värme på. Husen är inflyttningsbara. Mossa och maskrosor kämpar för att ta över de gistna asfaltsgångarna. Men kommunen klipper gräsmattorna och på taken sitter centralantennerna kvar.
Egentligen började ­problemen med att hyra ut husen redan före 1995. I början av 90-talet var det flyktingbostäder. Ganska snart framfördes alla möjliga olika idéer om vad man skulle kunna göra med husen.

Den mest spektakulära idén var att göra om dem till radhus genom att riva de två översta våningarna. Radhusen skulle få täppa och eget båthus nere vid stranden. Man sökte bidrag från miljödepartementet men några pengar kom aldrig och idén rann ut i sanden. Sedan blev husen i slutet på 90-talet flyktingförläggning igen. Efter alla idéer och turer har nu Kjettselberg fått i uppdrag att komma med lösningen. Sanningens minut närmar sig för två huskroppar som mestadels ekat tomma i 15 år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om