Hundra kronor mer för en trea
En hundralapp mer i månaden för en normaltrea. Det blev resultatet av den nu avslutade hyresförhandlingen mellan Tierpsbyggen och Hyresgästföreningen.
- I det nuvarande konjunkturläget får man kanske se det här som en rimlig nivå, men vi blir tvungna att banta det planerade underhållet med 900 000 kronor. Vissa fasadmålningar och takbyten blir skjutna på framtiden, säger Roger Kjettselberg, vd hos Tierpsbyggen.
Enligt Roger Kjettselberg är man överens med Hyresgästföreningen om att i framtiden försöka hålla en jämn nivå på hyreshöjningarna. För att klara renoveringsbehoven behöver Tierpsbyggen på sikt spara pengar. Det ska bland annat ske genom energismartare lösningar på uppvärmningssidan.
- Vi ersätter löpande gamla oljepannor med bland annat pelletsbrännare och luft- och bergvärmeanläggningar vilket på sikt sänker uppvärmningskostnaderna och är skonsammare mot miljön. Vi installerar också allt fler rörelsestyrda belysningar.
För närvarande har allmännyttan 84 outhyrda lägenheter, hälften av dem i Karlholmsbruk. Tierpsbyggen planerar att äldreanpassa vissa av dessa.
- På sikt tror vi att andelen tomma lägenheter kommer att minska i takt med att 40-talisterna flyttar från sina hus och in i lägenheter. Men vi vet att den här gruppen också har högre krav vilket i sin tur ställer krav på oss, säger Roger Kjettselberg.
Hyresgästföreningens förhandlingsledare Mårten Gulin menar att uppgörelsen var så långt man kom den här gången.
- Ökningen ligger i överkant när det gäller riksgenomsnittet men när vi tittar på kostnadsökningarna som bland annat gäller fjärrvärme och vatten är det faktorer som inte bolaget kan råda över, säger han.
Mårten Gulin är mest nöjd med att parterna kommit överens om att börja titta på det tillvalssystem där hyresgästerna får betala extra för exempelvis tvättmaskin, tumlare och viss köksutrustning.
- I dag är det lite av en soppa och det behöver bli klarare regler. Vi ska under nästa år också börja titta på en differentierad hyressättningsmodell där hyresgästerna själva ska få vara med och bestämma.
Ett system som, enligt Mårten Gulin, på lite längre sikt ska leda fram till en rättvisare hyressättning.
- Det ska kunna skilja en del i hyra exempelvis beroende på var lägenheten är belägen och vilken tillgänglighet till service som finns.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!