Hotade fåglar ska räddas

Utarmningen av svenska skogsfåglar är ett problem sedan länge. Ett samarbete mellan skogsägare och fågelskådare ska hjälpa till att gynna fågellivet och på sikt rädda hotade fågelarter.

Foto: Scanpix

Tierp2012-04-02 11:44

Samskog heter det nya projekt som ska föra fågelskådare och skogsägare samman. Tanken är att öka skogsägarnas intresse för skogens fåglar och genom en mer mångfaldig skog skapa hållbara skogsbruk som motverkar utarmningen.
– Vi behöver mer strukturellt komplexa skogar. Om vi blandar olika trädslag, åldrar och höjder på träden skapar vi bättre klimat för skogsfåglar att vistas i, säger Jarmo Kukka, skogsbiolog, Sveriges Ornitologiska Förening (SOF) och projektledare för Samskog.

Under provåret 2012 ska SOF inventera ett tiotal skogsfastigheter i Uppland, Sörmland, Dalsland och östra Vätternbranterna. Inventeringarna är kostnadsfria och genomförs av ett tiotal ornitologer från regionen, som tillsammans med SOF kontrollerar antalet fåglar i skogsområdet. Markägaren kontaktas sedan för rådgivning och förslag på konkreta åtgärder.
– Hittills har ett 30-tal markägare i landet visat intresse för projektet och 25 fågelskådare är involverade. Förhoppningen är att vidga projektet till 100 skogsområden om några år, säger Jarmo Kukka.
För att utarmningen av svenska skogsfåglar ska upphöra krävs att mångfalden i svenska skogar ökar, menar Jarmo Kukka. Ett sätt att gynna fågellivet är för skogsägare att bedriva så kallade luckhuggningar, i stället för klassisk kalhuggning.
– I dag jobbar de flesta skogsägare enligt en standardmodell, där man kalavverkar skog och skapar stora kalhyggen. På sådana områden är det svårt för fåglarna att överleva, säger Jarmo Kukka.

Ett annat problem är bristen på död ved i svenska skogar. Talltita och entita är två av de fågelarter som minskat kontinuerligt de senaste tre decennierna, mycket på grund av brist på dött virke.
– Talltitor och entitor bygger bon i döda träd, och om man avverkar alla gamla träd så försvinner de. Som det ser ut i dag lämnas väldigt lite gammal ved i svenska skogar och det är ont om platser för titorna att ruva på, säger Jarmo Kukka.
Talltita (se bilden ovan) och entita är bara två av de femton svenska fågelarter som riskerar utarmning på grund av ett alltför ensidigt skogsbruk. Jarmo Kukka tror att alla gynnas av ett mer ekologiskt skogsbruk och ser att polariseringen mellan skogsägare och ornitologer är till mer skada än nytta.
– Vi söker skogsägare som bryr sig om biologisk mångfald och som inte bara ser till ekonomin, och vi har upptäckt att intresset är stort. Om vi samarbetar kan vi utveckla det svenska skogsbruket, så att det blir mer hållbart, både ekologiskt och ekonomiskt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!