Honungsfinal i Tierp

Tierps biodlareförening ordnar distriktsfinal för biodlare på tisdag, och då ska Upplands bästa honung utses.

Tierp2012-01-21 21:08

Hans-Erik Johansson är ordförande i biodlarföreningen i Tierp, och han vet hur man avgör vilken honung som är den bästa.

– Vi har haft tävlingar i de olika biodlarföreningarna som finns i Uppland och utsett två burkar från varje förening som ska delta i finalen, det är totalt elva burkar. Då har vi tittat på kriterier som honungens fuktighet, att den består av mindre än 20 procent vatten. Vi har också tittat på hur ren honungen är, samt smak och konsistens.

Det som avgör honungens smak är vilka blommor som bina samlat sin nektar ifrån. Men smaken kan ändå variera från år till år beroende på sockerarternas sammansättning. Med stora rapsfält i närheten får honungen ofta en mild smak och om bina har flugit på vildblommor kan smaken bli väldigt varierande.

När nu Upplands bästa honung ska utses krävs också att det finns en opartisk jury på plats, och det har biodlarna i Tierp också sett till att ordna:

– Det är restaurangskolans elever i Tierp som ska agera jury. De smakar av alla burkarna utan att veta var de kommer i från, och bedömer honungens lukt, konsistens och fram för allts smak. I slutändan handlar det om den personliga smaken, berättar Hans-Erik Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!