Redan när hönsmarknaden öppnade klockan elva på lördagen var parkeringen i stort sett full.
Höns, kycklingar, kaniner, avelsägg med mera var till försäljning, och stora och små trängdes vid borden där höns och andra fjäderfän exponerades. – Förra året kom närmare 500 besökare. Vi räknar med lika många i år, säger Erik Uhlås som tillsammans med hustru Ingela driver ett småskaligt jord- och skogsbruk här på Labbo gård.
Hönsmarknaden är ett av flera sätt paret funnit för att hitta inkomstkällor. – I dag är det ju stordrift som gäller och det är tufft att klara sig ekonomiskt på små gårdar, men vi har flera ben att stå på, det går bra, säger han.
Till hönsmarknaden kommer främst folk som säljer fjäderfän - eller personer som vill köpa. MaryAnn Olarsbo som kom från Lövstabruk var på spaning efter en tupp till de två höns som huserar på Smedsbostaden i Lövstabruk. Hon är ordförande i Lövsta bygderåd. – Smedsbostaden är en turistattraktion i Lövstabruk och våra två höns som spatserar omkring vid Smedsbostaden saknar en tupp, säger MaryAnn Olarsbo och köpte en tupp av rasen skånsk blomma för 75 kronor av Ingela Uhlås.
Att skaffa höns är en växande trend inte bara i Sverige utan i världen. Höns kräver heller inte så mycket skötsel för att må bra och blir lätt tama om man har tid att umgås med dem. – På marknaden märks tydligt det ökade intresset för att ha höns, tycker Ingela Uhlås.