Med ett och annat amerikanskt uttryck inkastat i svenskan visar hon stolt runt i de minst sagt anrika byggnaderna, den snövita trädgården och det påbörjade byggstöket som ska göra herrgårdsmiljön till en konkurrenskraftig norduppländsk angelägenhet.
– Jag tittade på herrgårdar i Frankrike först men Sverige ligger mig mer varmt om hjärtat. När jag kom hit till Söderfors bruk första gången blev jag helt förälskad. Det var magiskt, säger Susann Fishman som växte upp i Strängnäs där familjen var engagerade i fasterns värdshus.
För ungefär 30 år sedan förde kärleken henne över Atlanten. I USA har hon och nuvarande maken Richard byggt upp ett stort företag med 150 anställda och över 5 500 fastigheter. I oktober köpte de herrgården i Söderfors med alla intilliggande hus av familjen Schneider för åtta miljoner kronor. Då hade fastigheten legat ute för försäljning under lång tid men stora renoveringsbehov, skenande värmekostnader och lågkonjunktur har säkert skrämt iväg många intressenter.
– För vårt bolag är inte det här någon stor investering utan mer ett drömprojekt för mig vid sidan av företagets ordinarie verksamhet. Vi har budgeterat att det kommer kosta ungefär 20 miljoner kronor att renovera allt här och jag hoppas det inte blir dyrare än så.
Men det lär bli en rätt krävande hobby ändå. För renoveringsbehoven av de gamla fastigheterna är stora. Vattenläckor har orsakad omfattande skador, taken, väggar, golv och fönster måste bytas eller åtgärdas rejält. Dessutom vill Susann Fishman göra om invändigt i hotellrum, konferensdel, restaurang, bygga nya stora verandor och utföra en hel massa andra arbeten. Eftersom det mesta är K-märkt ska renoveringen göras tidstypiskt med till exempel linoljefärg och originalutförandet måste beaktas.
– Det kan vara svårt, men vi tar hjälp av professionell personal som vet hur det ska göras på rätt sätt. För mig är det viktigt att det tidstypiska bevaras och lyfts fram. Jag har blivit rätt amerikaniserad och det är helt fantastisk med all gammal historia här, det finns inget liknande i USA.
Under hela vintern kommer renoveringsarbetet pågå, först i april beräknas det att bli klart för öppning av huvudbyggnaden. När verksamheten sedan är i full gång är tanken att herrgården får en ny spa-del vid vattnet, konsert- och yogaretreat-möjligheter samt en helt ny restaurang.
– Även om jag har erfarenhet av fastigheter så är den här herrgårdsverksamheten en stor utmaning för mig. Jag har inte byggt upp något liknande förut. Det är viktigt att jag anställer rätt personer, till exempel en erkänt duktig kock och en bra hotellchef.
Det är stor konkurrens när det gäller hotell- och konferensverksamhet men Susann Fishman ser närheten till Gävle, Uppsala och Stockholm som en fördel när det gäller att locka kunder. Dessutom vill hon lyfta fram och samarbeta med lokala företag som Erasteel, Alleima, Damasteel och Habia Cable.
– En del kanske tycker att industriområdet ligger för nära och inte är så inbjudande, men jag tycker precis tvärtom. Det är verkligen något unikt med en levande bruksort. Att kunna kombinera det historiska arvet med herrgårdsmiljön, smedsbostäderna och dra den tråden vidare till dagens moderna stålindustri, säger Susann Fishman.
– Dessutom tänker jag att företagen kan ha konferenser, luncher, middagar och ha sina anställda eller inbjudna kunder boende här.