Hon är Tierps första livscoach

Ordet coach har för många en sportig klang och för kanske tankarna till en biffig hockeytränare. Men i dag finns coacher inom många områden. Tierp har just fått sin första livscoach.

Foto: Erika Hagegård

Tierp2010-10-28 11:52

För sju år sedan flyttade Malin Granberg till Tierp. Hon arbetade som framgångsrik säljare men en livskris i samband med att hon skilde sig och förlorade jobbet fick henne att byta bana. Nu driver hon ett eget företag som livscoach och försöker hjälpa människor att inte hamna i den situation hon var i.
– Då kände jag mig vilsen och visste inte vad jag ville göra men jag ville ha ett jobb som kändes meningsfullt, säger Malin Granberg.

Hon bestämde sig för att gå en distansutbildning på Livscoachakademin och blev diplomerad i oktober. För att bli certifierad livscoach måste hon även ha tagit betalt för 40 timmars samtal. Sitt företag startade hon för två månader sedan och i dag har hon tio betalande klienter. Så småningom hoppas hon kunna ha en egen lokal, än så länge får hon låna ett rum i Borgenkyrkan.
– För att få min verksamhet att gå ihop behöver jag ta emot tre klienter om dagen. Jag planerar även att ha kurser i meditation och mindfulness och jobba mot företag. Det kan vara skönt att inte bara ha samtal med privatpersoner utan att variera lite, säger Malin Granberg.

Enligt Malin Granberg finns det ett skriande behov av stöd. På vårdcentralen i Tierp finns bara en kurator och dit är det två månaders väntetid. Hon tar sig inte an människor som är i akut behov av hjälp, då brukar hon hänvisa vidare till en jourhavande präst eller till psykiatriska mottagningen i Uppsala. Men det händer att hennes klienter har problem med panikångest.
– En klient ville gärna prata med mig i telefon samtidigt som han skulle göra saker som han tyckte var jobbiga, och det hjälpte honom jättemycket, säger Malin Granberg.

Hon coachar via direkta samtal, men även via telefon och skype. Bland privatpersoner finns ett stort intresse men det är svårare att få företagen med på noterna.
– Många av företagen här i Tierp är väldigt ekonomiskt inriktade och de ser inte att det kan innebära en vinst att satsa på personalens välbefinnande, säger Malin Granberg.

Vad tycker du är mest grundläggande för att man ska må bra?
– Att man känner tacksamhet för det lilla och uppskattar det som faktiskt är bra. Dessutom är det viktigt att leva här och nu, inte bara stressa sig igenom vardagen. Enkelt uttryckt är det vad man kallar mindfulness. Förut levde jag verkligen inte så själv, och det är något jag måste jobba med hela tiden. Jag är ju bara människa jag också, säger Malin Granberg.

Hur gör du för att veta hur du ska coacha dina klienter?
– Jag brukar börja med att de får fylla i ett så kallat livshjul med åtta olika delar. Där får man värdera hur nöjd man är med till exempel sitt yrkesliv, sin fysiska hälsa, sin självkänsla och sitt mod. Utifrån det kan man tillsammans komma överrens om vad som är viktigast att arbeta med för att uppnå balans i tillvaron och sedan sätter vi upp konkreta mål som jag följer upp, säger Malin Granberg.

Hur länge man går hos en livscoach varierar men Malin Granberg rekommenderar minst tre samtal. Förr eller senare är man förhoppningsvis redo att coacha sig själv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!