Högkostnadsskyddet kvar i Tierps kommun
Högkostnadsskyddet inom äldreomsorgen finns fortfarande kvar i Tierps kommun. Det anser kammarrätten som nu upphäver ett beslut om en kvinnas äldreomsorgsavgifter eftersom vård- och omsorgsnämnden i beslutet inte tagit hänsyn till högkostnadsskyddet.
När maxtaxan infördes inom äldreomsorgen sommaren 2002 slutade Tierps kommun att tillämpa det högkostnadsskydd som garanterat att alla pensionärer ska ha 30 procent av nettoinkomsten kvar att leva på efter att samtliga kommunala avgifter betalats. Ett ombud för en äldre kvinna vars levnadskostnader höjdes med de nya avgiftsreglerna har överklagat vård- och omsorgsnämndens beslut om hennes månadsavgifter och menar att Tierps kommun aldrig har avskaffat högkostnadsskyddet formellt.
Osäkert om konsekvenser
Tierps kommun hävdar dock att högkostnadsskyddet avskaffades i samband med att alla andra avgifter inom äldreomsorgen ändrades och lagen om maxtaxa infördes. Länsrätten har tidigare avslagit överklagandet men kammarrätten har nu prövat ärendet och går på den klagandes linje. I domslutet säger kammarrätten att beslutet om kvinnans avgifter ska omprövas och att kommunen då ska beakta att högkostnadsskyddet fortfarande gäller. Huruvida domen kan få konsekvenser för andra pensionärer i kommunen är än så länge inte klart.
— Som jag kan tolka domen gäller den det enskilda fallet som vi nu ska ompröva. Jag gör inte den bedömningen att domen påverkar andra beslut som tagits om avgifter inom äldreomsorgen. Men vi ska gå igenom domen noggrant innan jag kan svara helt säkert på vad den innebär, säger kommunalrådet Börje Wennberg (s) och hans tolkning av domen får stöd av kommunjuristen Leif Nilsson.
Löpande kostnader
Börje Wennberg säger också att han i nuläget inte vet om Tierps kommun ska överklaga domen till regeringsrätten eller inte.
— Vi kommer i vilket fall lyfta upp frågan om högkostnadsskyddet i kommunfullmäktige så snabbt som möjligt för att undanröja alla tvivel i fortsättningen, berättar han.
Maxtaxan innebär att man som äldre är garanterad att ha en viss del av den egna inkomsten kvar till löpande kostnader efter att man har betalat de fasta avgifterna för hemtjänst och äldreomsorg. Till löpande kostnader räknas bland annat mat och hyra.
Vinnare och förlorare
När lagen om maxtaxa inom äldreomsorgen infördes tog Tierps kommun samtidigt beslut om att inte längre jämka de äldres mat- och boendekostnader efter inkomst. Eftersom kommunen också slutade tillämpa högkostnadsskyddet fick en del pensionärer med låg inkomst höjda levnadskostnader och vissa tvingades söka socialbidrag för att klara ekonomin.
— Det finns både vinnare och förlorare med den nya lagen och tyvärr är det några som har hamnat i kläm. De som får problem är de pensionärer som har en lägre inkomst än förbehållsbeloppet. Lagen trädde i kraft lite för snabbt och skulle behöva en översyn, berättar Lennart Taflin som är controller vid vård- och omsorgsförvaltningen.
Fakta:
Lagen om maxtaxa inom äldre- och handikappomsorgen antogs av riksdagen i november 2001. 1 juli 2002 började lagen tillämpas i landets kommuner.
Med ett förbehållsbelopp garanteras pensionärer med äldreomsorg ha en bestämd summa av den egna inkomsten kvar till löpande kostnader när de fasta avgifterna för hemtjänst och äldreomsorg betalats (för ensamstående ligger summan på runt 4000 kronor i månaden och för gifta par på runt 7000 kronor). Kommunen är dock inte skyldig att betala ut pengar till den som inte har egna pengar som motsvarar förbehållsbeloppet och boendekostnaden.
I och med lagen infördes också en maxtaxa som innebär att kommunens samlade avgifter för hemtjänst och äldreomsorg inte får överstiga 1572 kronor i månaden. Därtill kommer övriga kostnader som hyra och mat. Om den egna inkomsten inte når upp till förbehållsbeloppet reduceras omvårdnadsavgiften.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!