Skolan skulle också kunna vara mindre blyg med sina styrkor och den samverkan som redan finns mellan skola och lokalt näringslivet. Det var några synpunkter som representanter för Industrirådets granskningskommitté hade efter sitt besök på skolan på torsdagen.
Besöket ingår i den granskningsprocess som följer av att Högbergsskolan tillsammans med Wilhelm Haglunds gymnasium i Gimo samt ett antal gymnasier i Uppsala ansökt om certifiering för att bilda Teknikcollege Uppland. Under dagen mötte granskarna lokala företagare, skolpersonal och elevrepresentanter samt kommunala skolpolitiker och tjänstemän.
– Hela Norduppland är ju enormt beroende av sin industri, så blyg behöver man inte vara. Det säger Henrik Smedmark, Trä- och möbelföretagen.
Han och granskningskollegan Stefan Sjöquist från IF Metall talade om de många exemplen på världsledande industriproduktion i området, verksamheter som samtidigt ställer nya krav på kompetensförsörjning. Där kommer arbetet med Teknikcollege Uppland in och som i nära samverkan med företagen ska vässa gymnasiets teknikutbildningar och bättre anpassa dem till industrins behov.
– Vi håller på att utveckla ett nytt teknikprogram. Vår förhoppning är att certifieringen ska vara klar till hösten och då kan vi under den närmaste treårsperioden jobba med att förverkliga de planer som finns. Det säger Margareta Sjöberg Boström, processledare för bildandet av Teknikcollege Uppland.
– Rätt industritekniskt program med rätt fokus kan bli ett brett program som även lockar studiemotiverade. Det tror Henrik Smedmark.
"Högbergsskolan har mer att visa"
På Högbergsskolan finns väldigt mycket redan på plats, men Tierp och dess gymnasieskola kan vinna ännu mer på höja ambitionsnivån.
Stefan Sjöquist, IF Metall, Margaretha Sjöberg Boström, processledare för Teknikcollege Uppland. och Henrik Smedmark, Trä- och möbelföretagen.
Foto: Anders Badner
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!