– Priset ges till en skola som jobbar för att hålla minnet av Förintelsen levande, sade fondens grundare Emerich Roth, 90 år och överlevande från nazisternas koncentrationsläger.
Skolan hade en temadag i ämnet. Den historiska spekten betades av på morgonen när fick eleverna fick titta på filmen Förintelsens ögonvittne, som Roth har varit med om att göra. Därpå följde en sammankomst i Borgenkyrkan som tog sikte på dagens situation och på framtiden. Mötet inleddes med att Rick Taub, lärare på de estetiska programmet, känsloullt spelade den israeliska nationalsången Hatikvah på gitarr, en sång med medeltida rötter och med en omisskänlig likhet med Ack Värmeland, du sköna.
Borgenkyrkan var fylld till sista plats när Emerich Roth så äntrade talarstolen för att berätta om sin mission. Han betonade att det var viktigt att förstå varifrån hat kommer.
– Det har ofta sin grogrund i barndomen. Är man inte älskad kan det vara svårt att älska sig själv och andra. Och har man ett självförakt, föraktar man lätt andra, sade han.
Emerich Roth betonade vikten av att rekryteringen av ungdomar till destruktiva gäng stoppas.
– Passivitet och likltighet är mänsklighetens värsta fiende, sade han.
Så var det dags för en frågestund. Gymnasisterna skrev ned frågor som framfördes till Roth. En frågeställare hade glömt vad som var syftet med Roth verksamhet och motiveringen till skolan hade fått ett pris, och frågade om det inte vore bättre att glömma. Roth blev svarslös för ett ögonblick, men kom sedan fram till att mardrömmar kan man inte styra.
En annan frågeställare hade inte lyssnat på Roths kärleksförkunnelse och frågade om han inte hade lust att hämnas. Nej, sade Roth, inte att hämnas, men däremot tänkte han ibland på att judarna vid vissa tillfällen hade kunnat göra mera motstånd.
Nästa fråga gällde vilka personliga egenskaper man måste ha för att leva ett gott liv trots erfarenheter som Roths.
– Kärlek, som jag har fått genom min uppfostran. Om jag hade varit hatisk hade jag inte klarat det.
Sammankomsten avrundades med att eleverna Maria Gunnarsson och Sara Ljung sjöng vackert. Sedan var det dags för prisutdelning. Högbergsskolan fick 27 januari-priset från Emerich-fonden, en check på 10 000 kronor och en fredsduva av glas. Varje år reser elever från skolan till Polen eller Tjeckien för att göra studiebesök vid koncentrationsläger, resor som förbereds med seminarier i ämnet.