Historiskt tema på gudstjänst

1862 står det ovanför de tunga kopparportarna på Västlands kyrka. Men en kyrka tror man att Västland har haft ända sedan 1312, om man räknar från det år som namnet är känt på pränt, fast närmare Karlholm då.

Lars Gustafson, präst i Västlands kyrka, visar en av kyrkans kulturskatter, en ovärderlig karolinervärja från 1600-talet. Foto: Ann Svalander

Lars Gustafson, präst i Västlands kyrka, visar en av kyrkans kulturskatter, en ovärderlig karolinervärja från 1600-talet. Foto: Ann Svalander

Foto:

Tierp2008-04-06 18:09
Det fick en ovanligt stor församling veta när den nye prästen Lars Gustafson ställde till med visningsgudstjänst på söndagen. Han visade Karlholms kyrka för någon månad sedan efter samma modell:
- Lika väl som man känner för och gärna visar upp sig eget hem, och är stolt över det, vill jag att man känner sin kyrka, resonerar prästen.

Karl Bertil Wallin, kyrkorådsordförande och sedan 30 år kyrkvärd i Västland, skulle dra det historiska och på tio minuter försöka sammanfatta närmare 800 år. Det gick förstås inte, trots att han knappt gjorde någon utvikning alls kring de spännande rysshärjningarna 1719 ...
Lars Gustafson hade kunnig hjälp också av de båda kyrkvärdarna Hannelore Olsson och Bengt Jansson som visade inventarierna, bland dem kyrkans äldsta föremål, en patén - ett oblatfat - i silver från 1300-talet. Och kantorn Britta Hellström invigde de nyfikna i den 23-stämmiga orgelns allra innersta väsen ­och funktion med demonstrationer av både fram- och baksida.

Vid mitten av 1800-talet började man bygga kyrkan där den står i dag - till 100-årsjubileet fick den sina imponerande portar, graverade med de fyra evangelisternas symboler. Ännu mer imponerande är det stiliga kyrktornet, faktiskt ett svartbygge eftersom det aldrig fått godkänt av ämbetsverket i Stockholm, vilket man blankt struntade i. Kyrkoherden bjöd dem som vågade att klättra 50 meter upp, ovan klockorna, för att beundra utsikten i alla väderstreck.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!