Het diskussion kring Långören

Ett 40-tal ortsbor mötte på onsdagskvällen företrädare för Tierps kommun, markägare och exploatör i samråd kring planerna på nya hus vid Långörsudden i Fagerviken.

Exploatören Magnus Lindblom, Roland Grönkvist från markägaren Bergvik Skog samt Göran Carlsson (S) och Tierps kommunarkitekt Helena Gåije.

Exploatören Magnus Lindblom, Roland Grönkvist från markägaren Bergvik Skog samt Göran Carlsson (S) och Tierps kommunarkitekt Helena Gåije.

Foto: Anders Badner

Tierp2012-08-24 10:04

Kritiken mot projektet framfördes stundtals i ett ganska högt tonläge och formulerades bland annat som likgiltighet mot de närboende och miljöintressen.

Till samrådsmötet i Berggården kom Göran Carlsson (S) som politiskt ansvarig och ordförande i utskottet samhällsbyggnad, tillsammans med kommunarkitekt Helena Gåije, Roland Grönkvist som representant för markägaren Bergvik Skog och exploatören själv, Magnus Lindblom från Västland.

Utgångspunkten är Magnus Lindbloms önskemål om att bygga ett fritidshus åt sig själv. Det önskemålet växte till planer för ett nytt område med tio tomter, därför att kostnaden för planarbetet skulle bli orimligt stor för att bäras av ett enda hus. Exploatörens idé går i linje med kommunens vilja till landsbygdsutveckling och där bland annat Fagerviken pekats ut som ett utvecklingsområde. Men krockar hårt med de närboendes uppfattning om vad som är bäst för orten, platsen och miljön.

Redan kända delar av kritiken gäller oron för att de nya husen ska inkräkta på gamla midsommar- och andra festtraditioner vid festplatsen. Till det läggs andra frågor och farhågor som rör mark- och vattenmiljö, fiskebestånd, tillgång till vatten, avlopp och båtplatser, väghållning med mera.

Ulrik Jansson kritiserade som företrädare för Edsätra samfällighetsförening markägaren Bergvik skog för att inte ha hört av sig till berörda.
– Vi är positivt inställda till nybebyggelse, men det är väldigt negativt att all kommunikation skett genom kommunen, sa han.

Per Sikberg talade för flera släktled bakåt och spädde på kritiken.
– Det här är historisk mark. Där startade en gång Fagervikens hamn.
Sedan talade han om tidigare omfattande verksamhet med stora kolhus och virkesimpregnering.
– Det måste utredas innan man börjar stöka runt, sa han.

Kommunarkitekt Helena Gåije replikerade:
– Finns det impregneringsmedel så måste det göras en miljöundersökning.

Andra mötesröster betecknade exploatören Magnus Lindblom som likgiltig för kritiken, med bristande empati och liknade honom vid jätten Gluff-Gluff som styrd av vinstintressen kommer och tar vad han kan. Han kontrade med att han arbetat med projektet i sju år och lagt ned för mycket pengar för att kunna backa. Men han känner sig därför inte som en jätte:
– Jag tycker själv att jag är rätt ödmjuk. Vi har ändrat rätt mycket. Vi har tagit bort två hus närmast dansbanan. Den har de (bygdegårdsföreningen) dessutom fått arrendeavtal för, sa han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!