Debatten utgick från den slutrapport som lämnats av beredningen Fairtrade City. Beredningens ordförande Patrik Årman (S) inledde med att tacka för gott jobb och bra arbetsklimat, även om det också funnits stor oenighet kring sakfrågor. Liksom Elisabet Rosengren (V) yrkade han bifall till förslaget att kommunen ska slå fast en tydlig målsättning för etisk konsumtion och med det långsiktiga målet att Tierp ska få status som Fairtrade City.
Alliansen i opposition har i beredningen lämnat ett eget förslag till beslut. Alliansen vill att kommunen ska fortsätta sitt etiska arbete, men utan att ansöka om Fairtrade-certifiering och utan fastställa mål för etisk konsumtion
Först ut att företräda den linjen var Sven Lokander (M):
– Alliansen förordar marknadsekonomi med affärsmässig upphandling, inklusive krav på leverantörer att fullgöra sina etiska och andra åtaganden, sa han och fortsatte:
– Vi tycker att det är en fair upphandlingsprincip, det tycker många EU-länder och alla andra kommuner i vår region. Den rödgröna kommunledningen i Tierp är tämligen ensamma om sin ståndpunkt.
Han och andra alliansföreträdare såg Fairtrade-modellen som ett sätt att kringgå lagen om offentlig upphandling och kritiserade systemet för att ge vissa leverantörer ensamrätt, enligt principer som kommunen inte kan kontrollera.
Helena Broman (S) ansåg i motsats till alliansen att Fairtrade är ett oberoende system som gynnar många producenter och som värnar om demokrati och solidaritet.
Jenny Lundström (MP), som med sin motion om Fairtrade-anslutning kan sägas ha startat hela processen i Tierp, förespråkade också certifiering, men betonade att en uppmärksammad skrivning om chokladpulver måste strykas, om kommunen inte ska riskera kritik från såväl EU-domstol som förvaltningsrätt.
Gunnar Larsson (FP) sade sig inte heller vara motståndare till hållbar utveckling.
– Men för mig är fri handel en förutsättning för rättvisa.
Han menade att många frågor som rör etisk handel ligger utanför en enskild kommuns kompetens. Han avslutade med att yrka bifall till alliansens beslutsförslag med motiveringen att beredningens huvudförslag inte är sakligt underbyggt.
Så böljade debatten mellan lägren, fram till beslutet som följde beredningens och kommunmajoritetens huvudförslag, att kommunen ska jobba vidare med målet att få Fairtrade-diplomering.
Het debatt om rättvis handel
Långa och ideologiska diskussioner hör inte till vardagen i Tierps kommunfullmäktige. Tisdagskvällens sammanträde i Österlövsta bygdegård är ett av årets undantag och debatten gällde frågan om Tierp ska bli en så kallad Fairtrade City.
FAKTA
Rättvis handel
Fairtrade Sverige är svensk representant i Fairtrade International. Malmö blev år 2006 fösta svenska kommun att ansluta sig. I dagsläget finns 50 svenska kommuner med i nätverket som omfattar över 1 000 städer i världen. Begreppen Fairtrade och Rättvisemärkt ska främja demokrati och miljöhänsyn och ska garantera produkter som tillkommit utan barnarbete och på drägliga villkor för arbetare.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!