Hennes nära lever ett händelselöst liv

- Jag önskar att fler protesterade så det märktes. Det säger en person med en äldre anhörig på ett särskilt boende i Tierps kommun.

Några gånger i veckan ger fikastunden närhet och gemenskap anhöriga emellan.

Några gånger i veckan ger fikastunden närhet och gemenskap anhöriga emellan.

Foto: Anders Badner

Tierp2008-11-12 08:03
Efter flera UNT-artiklar om anmälningar om brister i äldreomsorgen hör hon av sig och vill berätta om det hon beskriver som ett händelselöst liv.

- Man måste få leva tills man dör, säger hon som flera gånger varje vecka besöker sin nära och kära på äldreboendet, för en stunds samvaro och lite fika. Den anhöriga har vistats i ett av Tierps kommuns särskilda boenden i snart tio års tid. Till en början en smula aktiv själv, kunde rulla runt i rullstol och hjälpa till. Men med tiden allt mer passiviserad.
- Det är enklare att få de gamla att sitta rätt upp och ner, än att få dem att jobba. Man blir hospitaliserad. Man anpassar sig till det händelselösa livet väldigt snabbt, säger hon som svar på en av personalens vanligaste förklaringar, att de äldre inte vill vara med, eller gå ut eller vad det nu kan vara.
Det är klart att man som äldre ganska snart inte vill något längre, när man blivit fråntagen allt, menar hon.

Under de nästan tio år hon regelbundet besökt äldreboendet har hon aldrig sett någon i personalen vara ute med någon av de boende, trots att de har tillgång till en fin utemiljö. Inte heller att den stora samlingssalen i entréhallen används till sociala aktiviteter.
- De får mat och fysisk omvårdnad. Och hygienen klagar jag inte på. Men det är en form av förvaring och så ska det inte vara, säger hon.
Hon understryker att personalen gör ett beundransvärt jobb med den fysiska omvårdnaden, städning och så vidare. Men hon vill helst inte höra att det blivit fint städat inne hos den anhöriga.
- Tänk om de i stället berättat att de varit på promenad till Konsum och köpt tandkräm, säger hon.

Nu har hon slutat ställa frågor om verksamheten, för att inte öka på sin egen besvikelse.
Att det saknas umgänge och sociala aktiviteter återkommer i flera av de anmälningar mot äldreboenden i Tierp som uppmärksammats den senaste tiden. I ett svar till länsstyrelsen på kritik mot Vendelgården bekräftar kommunens högsta ansvariga politiker och tjänsteman tillsammans att resurserna inte räcker för att tillgodose enskilda önskemål om aktiviteter, "om de blir för vidlyftiga".

På frågan om vad Vendelgården erbjuder för aktiviteter för att följa socialtjänstlagens krav på gemenskap och meningsfull tillvaro svarar de bland annat att de boende erbjuds gudstjänster varje vecka, nattvardsgång två gånger per år, aktivitet med ett studieförbund varje vecka, musikunderhållning 7-8 gånger per år, aktiviteter genom ett kulturombud och speciella evenemang vissa större helger. Som exempel nämns surströmmingsskiva.

Lite längre fram i svaret till länsstyrelsen försäkrar kommunen att omsorgen är utformad med utgångspunkt i den enskildes önskemål:
"Det kan handla om att få stiga upp/lägga sig senare, äta enskilt etc."
Personen som kontaktat UNT har inga synpunkter på att samfunden ställer upp och ger de kyrkligt engagerade något, men säger om sin anhöriga:
- Hon har afasi och hon har aldrig gått i kyrkan utöver bröllop och begravningar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!