Åtminstone för att kunna kliva in för en titt i konstkarlsboden, den gamla visthusbod som rymde en del av basarens hantverk och godsaker. Där stod bland andra Cenneth Lööf, som vid sidan om sitt yrke som bilmekaniker tagit upp fars- och farvarsarvet och utvecklar sig som konstsmed.
Han har också tagit upp en del av bruksarvet, till exempel i en Österbylampett med modell efter en gammal ytterbelysning. I både den i större och mindre modell och i hans andra smidesalster går två stora ringar igen som signum. Ringarna är det dubbel-O som är Österbybruks gamla stångjärnsstämpel och som har sitt ursprung i att vallonernas alfabete saknade bokstaven Ö.
I ett annat gårdshus var det servering och god åtgång på bröd från bagarstugan. På gårdsplanen väntade bland annat två julgransbockar på sin köpare. Bockmakare Karl-Johan Jansson berättar om hur han började för 5-6 år sedan:
– Jag fick en modell till stommen, sedan fortsatte jag passa till den. Det tar ungefär en och en halv dag att göra stomme och klä bocken med ris.
Han påpekar med ett leende att bockarna inte är rumsrena.
– De mår bäst av att stå ute på trappan för att inte skräpa ner, säger han.
Till basaren hörde även Lions julgransförsäljning.
– Jag har varit med i 25 år, men nog är det 50 år som Lions hållit på med julgranar, sa Rolf Georgsson.
För den som inte hann få en Österbygran under lördagen, finns en ny chans att möta Lions på torget kommande lördag.