Hembrygd öl väcker hennes experimentlust

Ulrika Janssons experimentlust och nyfikenhet med hembryggning avtar inte. På Ölets dag tävlar hon och sambon med tre överjästa ölsorter.

Ulrika Jansson började brygga tillsammans med "Bruttorna" när hon fortfarande bodde i Lövstabruk.

Ulrika Jansson började brygga tillsammans med "Bruttorna" när hon fortfarande bodde i Lövstabruk.

Foto: Michaela Hasanovic

Tierp2016-07-29 14:00

– Vi sköter all vår bryggning i föreningens lokaler, men jag kan visa var vi jäser och förvarar ölen. Vi ska också ha en liten provsmakning av dem vi ska tävla med.

Klädd som hon är i en tröja med texten ”Lövstaölets vänner” på, gör sig Ulrika Janssons passion för den humlerika brygden snabbt känd. När hon bjuder in oss i Alundahemmet som hon delar med sambon Christer Gunnarson, är vår första anhalt källaren där både drycker och redskap förvaras.

I ett av rummen står en tom 30 liters jäshink uppställd bredvid ett nästintill tömt ölfat och i ett förrådsrum djupare in i källaren finns hyllor med ölflaskor och två välfyllda kylar. Inuti dessa står det ytterligare sju fat, tre av dem rymmer ölen som hembryggarna tävlar med på Ölets dag i Lövstabruk i helgen: en vardera av sorterna imperial stout, hopfenweisse och belgisk mörk ale.

– Det är svårt att säga hur det går, man vet aldrig konkurrensen innan, men jag är nöjd med våra öl. Jag tror vi har den enda veteölen i alla fall, säger Ulrika Jansson.

Ölets dag arrangeras av föreningen Lövstaölets vänner, där de två hembryggarna är medlemmar. Under lördagen tävlar utställarna om vem som bryggt bäst brygd i kategorierna överjäst och underjäst öl. Det går att ställa upp med flera sorter i varje kategori. Samborna tävlar med två av ölen tillsammans, men Christer Gunnarsson har valt att också tävla mot sig själv med sin belgiska ”G:sons 10:a”.

– Jag kunde inte låta bli att testa en själv, men det är Ulrika som har lärt mig allt om ölbryggning, säger han och skrattar.

Sin egen start fick Ulrika Jansson 2008 när hon drev Leufstabruks Wärdshus och började brygga med det helkvinnliga laget ”Bruttorna”.

– Hemmabryggning är fortfarande mansdominerat, men jag är van från min tid som kock och jag tycker inte att någon särbehandling märks av. Vid tävlingar bedöms ölen efter hur den är brygd och inte efter könet på den som bryggt den. Ett år vann vi faktiskt med "Bruttornas bästa beska.

Christer Gunnarsson kommer bärandes på en bricka med provsmakningsglas på. Vid tillfällen som Ölets dag är det inte dricksmängden, utan antalet olika ölsorter som står i fokus, därför bjuder bryggarna på mindre smakprover. Den lite grumliga och torrhumlade "Det vete katten" smakar blommigt, "G:sons 10:a" är en aning syrlig och paradnumret "Stå ut" har en tydlig ton av kaffe och vanilj. Experimenterandet och smaksensationerna är det som tilltalar de två hembryggarna.

– Det är jättekul att brygga öl. Jag är alltid lika nyfiken på resultatet, säger Ulrika Jansson.

Fakta Lövstaölets vänner

Föreningen Lövstaölets vänner bildades våren 1999. I föreningens lokaler i Lövstabruk kan de över 260 medlemmarna komma för att låna utrustning, eller dela på den öl som föreningens första- eller andrabryggare framställt.

Under Ölets dag tävlar i skrivande stund 27 stycken brygder om medaljer i de två kategorierna underjästa öl (lager) och överjästa öl (ale). Besökare får fritt gå runt och testa de olika utställarnas öl och rösta på vilka tre de gillar bäst i respektive kategori.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om