Heltidsanställda brandmän får inte rycka ut vid sjukvårdslarm

De heltidsanställda brandmännen i Uppsala län får inte längre åka ut på sjukvårdslarm. Inte ens om samtliga ambulanser i länet skulle vara upptagna när ett larm kommer.

Tierp2004-07-06 00:00
— Vi anser att den beredskap ambulansverksamheten har är tillräcklig, säger Per Elowsson, chef för akutcentrum på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Sedan slutet av förra året, då systemet med både akut- och transportambulanser var fullt utbyggt i Uppsala län, anlitas inte längre de av brandförsvarets stationer som har heltidsanställd personal.
— Deltidsbrandmännen i exempelvis Söderfors och Skärplinge åker fortfarande ut på sådana larm, men inte vi här i Tierp. Sista larmet vi var ut på var i februari i år, säger brandförman Jörgen Olsson i Tierp och fortsätter:
— Tierp är kommunens centralort, men servicen till invånarna försämras hela tiden.

Kostnadsfråga
Bakgrunden till förändringen är enligt Per Elowsson självklart en kostnadsfråga. Varje utryckning som brandförsvaret gör kostar landstinget drygt 1 000 kronor och med ett tusental sådana i länet varje år blir summan omkring en miljon kronor.
Men det är också en fråga om att utnyttja de resurser som redan finns. Tierp har två ambulanser stationerade i köpingen och om båda dessa är ute på uppdrag skickas en ambulans från någon annan del av länet dit för att täcka upp.
— Det betyder att vi över huvud taget inte anlitar brandförsvaret till larm på de orter där vi har ambulanser, säger Per Elowsson.
Privatpersoner, ambulanspersonal och brandmän oroas över förändringen, som de menar kan äventyra invånarnas säkerhet. Brandmännens uppgift är visserligen inte att ersätta ambulanspersonalens, men väl att göra en första insats innan ambulansen hinner fram.

Kan bli aktuellt igen
Per Lovéus är stationschef för ambulansverksamheten i Tierp och Östhammar. För honom står det klart att landstinget valt att spara där skadan blir minst, alltså där det inte bor så många människor, men att nya förändringar troligtvis måste till så snart ett nytt ambulansavtal mellan Uppsala och Gävleborgs län skrivits under i slutet av augusti.
— Flyttas stationen från Överboda till Korsnäs kan vi inte längre garantera täckningen i Norduppland och då är det mycket möjligt att vi åter vill använda oss av brandförsvarets tjänster, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!