Helt fångad av harpan

Under två terminer har den 51-­åriga trebarnsmamman Kazuko Kamakura förkovrat sig på det där underliga svenska instrumentet nyckelharpa som hon första gången hörde 1997 då en japansk nyckelharpsspelare bosatt i Solna besökte hemlandet.

Kazuko Kamakura från Japan har gått den ettåriga nyckelharpsutbildningen i Tobo.

Kazuko Kamakura från Japan har gått den ettåriga nyckelharpsutbildningen i Tobo.

Foto: Peo Österholm

Tierp2005-05-11 23:59
Det finns många folkdansför­eningar i Japan som dansar svenska danser, och Kazuko leder en i Saitama med ett 30-tal medlemmar.
—Sedan dess är jag helt fascinerad av nyckelharpan. Nu hoppas jag kunna åka runt och spela tillsammans med min man som spelar dragspel och förevisa instrumentet för japanska folkdansför­eningar och undervisa, säger hon.
I Japan finns ännu så länge bara 15—20 nyckelharpsspelare men instrumentet röner mycket uppmärksamhet.
Den svenske riksspelmannen Peter Hedlund, medlem i Norrtelje Elitkapell, har varit över och haft en kurs på svenska ambassaden där Kazuko Kamakura deltog.

Har lärt sig svenska
När UNT träffar Kazuko Kamakura har de övriga lektion. Men Kazuko har fått ledigt, för lektionen handlar om svenska företeelser som STIM, hur spelmän skall deklarera och liknande juridiska saker som hon kan undvara. Annars tycker hon att hon kunnat tillgodogöra sig undervisningen trots språksvårigheter. Svenska är inget lätt språk och intervjun går lite trögt.
-Jag har inte förstått allt men det har varit mycket givande i alla fall.
Hon har trivts storligen och har haft bra lärare. Många kompisar har hon fått, kurseleverna och and­ra svenskar som hon träffat i folkmusiksvängen. Hon tycker det är stimulerande med det stora svenska folkmusik- och folkdansintresset och visst tycker man det är en smula komiskt när hon klagar på att i Japan är man alldeles för USA-influerad.

Borta under ett år
Familjen har hon alltså varit borta ifrån under nästan ett år, men de har kommit och hälsat på i Sverige. Maken och en dotter var här i februari.
Många undrar hur japanerna har kommit i kontakt med svenska danser. Det fungerar som i USA, att folkdansföreningarna är internationellt inriktade och dansar danser från flera olika länder.
Men på många håll "snöar man in" på den svenska polskans mjuka och sensuella rytm och en del hänger sig sedan helt och hållet åt svenska eller norska danser.
Om några dagar är hon med på elevernas avslutningskonsert i Tobo.
—Men jag stannar till juli så jag hinner att vara med på stämman i Österbybruk och kanske Bingsjö samt Ekebyholmskursen i Rimbo.
Kazuko drar en låt framför institutsbyggnaden i Tobo — en polska från Valö. Annars är hon väldigt förtjust i Bodalåtar och även att dansa Bodapolska. Även uppländsk polska har hon lärt sig dansa, så nu är det bara att lära japanerna att dansa uppländskt.
Och få flera att beställa instrument från Sverige.
—Det är min önskan att så småningom kunna bilda ett japanskt nyckelharpsförbund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om