Helsvensk blomma fyller 100

På tisdagen var det premiär för årets majblommeförsäljning, Och premiär för nioåriga Fanny och Simon från Månkarbo i rollen som säljare.

Simon Gunnarsson och Fanny Marsh var först ut med att sälja majblomman utanför Ica i Månkarbo på tisdagen.

Simon Gunnarsson och Fanny Marsh var först ut med att sälja majblomman utanför Ica i Månkarbo på tisdagen.

Foto: Ann Svalander

Tierp2007-04-18 00:01
Redan för två veckor sedan hade klass 3 i Tallbacksskolan i Månkarbo en första genomgång av hur man ska uppträda som försäljare, det gäller att vara snäll och artig. Fröken, Carina Sandström, gick samtidigt igenom vad majblomman står för och vad pengarna går till. För det var det egentligen ingen av klassens tio barn som visste.
- En del kostar det förstås att göra blommorna, så en del skickas till Stockholm och Stiftelsen Majblomman. En liten del får barnen som säljer på sin fritid. Men sedan får majblommekommittén i Tierp också själv bestämma vart en del av pengarna ska gå, berättar fröken.

- Förra året sålde barnen i Tierp, Kyrkbyn, Mehedeby och Månkarbo för tillsammans 56 628 kronor och femtio öre! Och bland de i vår kommun som hade skrivit och bett om bidrag till saker familjen inte riktigt hade råd var det en flicka som fick pengar till ett busskort, en fick bidrag till pianolektioner och några fick pengar för att kunna åka på läger.
- Varför är det bara barn som säljer majblommor, tror ni?
- Vuxna vill inte, och har inte tid och orkar väl inte, gissar tredjeklassarna.

Hur ser den bästa majblommeköparen ut då? Fröken trodde sig veta:
- Satsa på gamlingarna, det är ett hett tips!
- Mormor lovade att hon skulle köpa av mig, bekräftar ett av barnen.
I gott sällskap visar det sig när första försäljningsdagen till sist kommer och treorna får omsätta sina kunskaper i praktiken. För Månkarbo är en liten ort och har man släkt på nära håll har den fått veta var den bör köpa sina majblommor.
Fanny Marsh och Simon Gunnarsson har hämtat ut sin gröna magväska med blommorna i hos fröken och traskar ned till Ica Tallen vid E 4:an. Där ska de prova lyckan under en halvtimma innan de blir avlösta av nästa säljteam.
- Hej, vill du köpa en majblomma?säger Simon, som har väskan, knappt hörbart till den första damen som kommer ut ur butiken.

Han får ett nästan lika ohörbart nej till svar och ett osäkert leende.
Kanske är det inte så lätt?
Det blåser snålt och Fanny hoppar upp och ned i sina vita sommarskor och den tunna turkosa jackan. Simon har sin röda mössa på sig och är bättre rustad.
Han tar nya tag:
- Nu kommer det en kund, säger han och gnuggar händerna. Runt hörnet från parkeringen dyker Doris Nyblom från Vendel upp. Och visst ska hon handla majblommor, hon ska bara in och växla först.
- Jag brukar köpa en krans till mig själv och en blomma till bilen!
Sedan handlar Miriam Mattson från Månkarbo för 30 kronor.
- Häftigt, 100 spänn har jag tjänat redan, utbrister Simon.
- Dom har säkert tjänat mer ...
- Ja, de går ju fram till alla, säger Fanny.

De sneglar snett över vägen mot macken där Marvin, Edvin och Robin uppvaktar bilisterna så snart de svänger av.
- Hur mycket har ni "säljt" för? vrålar Simon.
- Åttio! skriker trion tillbaka.
Dåså.
I Fannys och Simons kassa skulle det bli hela 340 kronor när halvtimmen tickat ut. Men då hade förstås både Fannys farmor och mormor hunnit dyka upp...
FAKTA
Att få vistas på läger eller koloni toppar listan av behov som stiftelsen Majblommans hjälpverksamhet för barn gav bidrag till 2006. Totalt fördelades drygt 11,3 miljoner till 14 760 barn. Olika skolprojekt fick drygt 2,3 miljoner kronor. Men fördelningen varierar lokalt. I Norrbotten gick 22 procent av pengarna som bidrag till jul och andra högtider.
De enskilda behov som ökade mest under 2006 var hjälp med pengar till kläder, 18 procent, och till semesterresor och läger på fritiden. Ansökningarna om hjälp till glasögon ökade med 7 procent och till medicin med 2 procent. I Jämtland ökade ansökningarna om bidrag till mat med 13 procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om