Det är något från den digra debatten i kommunfullmäktige i Tierp på tisdagskvällen.
Kommunstyrelsens ordförande Bengt-Olov Eriksson (S) gav i ett svar på en interpellation från Urban Blomster (V) om vad kommunledningen gör för Karlholm efter Karlitkonkursen i alla fall ett konkret besked. Särskilt inbjudna företag och andra aktörer är bjudna till ett kvällsmöte och visning av fabrikslokalerna den 22 april.
Besked om en insats för den förfallna kiosken intill Åskars kom från Göran Carlsson (S), ordförande i utskottet samhällsbyggnad. Detta som svar på Gunnar Björkholms fråga vid allmänhetens frågestund
– Esplanadkiosken kommer att åtgärdas på ett bra sätt under året, hoppas jag, sa Göran Carlsson och hänvisade till att kiosken blir ett ärende för utskottet senare i vår.
För aftonens helomvändning svarade Jonas Nyberg (S). Kommunledningen hade inför fullmäktige yrkat avslag på en FP-motion med krav på skyndsam utredning av förutsättningarna för yrkesintroduktion för unga i kommunala verksamheter. Efter en stunds debatt ställde sig Jonas Nyberg bakom kravet, med enda förändringen att ordet skyndsamt ströks i beslutet.
– Allldeles lysande, var kommentaren från motionären Gunnar Larsson (FP).
Den långa kvällen innehöll också en temadiskussion kring ett första utkast till kommunal policy för kommuninvånare med funktionsnedsättning, kallad Funktionsnedsättning 2025 och som utarbetats av beredningen omsorg och livsmiljö.
– Ett ganska sympatiskt dokument, men med en del obalans.
Det sa Håkan Thomsson (MP) och efterlyste bättre beskrivningar av olika fysiska handikapp och dessa gruppers behov, samt en tydligare kopplig till FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Daniel Blomstedt (M) var hårdare i sin kritik och tyckte inte att beredningens arbete var den tydliga policy som fullmäktige beställt.
– Gör om och gör rätt, sa han.
Lars-Göran Birkehorn Karlsen (M) knöt an till rubriken i sin årsgamla motion med krav på förbättringar av skolan och centrummiljön i Örbyhus, för att stärka ortens attraktionskraft som inflyttningsort nära Uppsala.
– Öppna porten till Tierp är bara början, sa han och menade med det att andra kommunorter kan följa efter.
– Vi satsar på alla orter och hela kommunen ska vara attraktiv, svarade Bengt-Olov Eriksson.
Motionen besvarades med hänvisning till vad som görs och gjorts både med lokaler och det pedagogiska arbetet i skolan, med den nya planen för centrummiljön och med ett ständigt pågående arbete att få fram nya småhustomter på orten.