Det är dags för lunch på Örbyhus skola och matsalen fylls snabbt med hungriga elever. I dag bjuds det inte bara på skinksås och pasta utan även underhållning från skolans musikelever.
Först ut på scen är Madeleine Forsling som går i nian och som sjunger en låt av Etta James, kompad av flera andra elever.
– Det är väldigt roligt att hålla på med musik på skoltid och det är alltid spännande att sjunga inför publik. Jag var inte så nervös så att jag höll på att dö, men lite spännande är det alltid, berättar hon efteråt.
Musikprofilen startades hösten 2010 på Örbyhus skola. I dag är det 16 elever från sexan till nian som har drygt två timmars extra musik varje vecka. Musikläraren Karl-Jakob Andersson har jobbat med musikeleverna sedan i januari tillsammans med Jimmy Brånn.
– Vi har två olika projekt på gång under våren. Det första är de här lunchkonserterna och någon gång mellan sportlovet och påsk ska eleverna få spela in låtar i en studio, säger han och tillägger:
– Det är väldigt roligt att jobba med musikprofilen och jag tänker själv på hur kul det var att spela i den åldern.
Alla elever som vill kan söka musikprofilen men Karl-Jakob Andersson säger att det är viktigt att man har ett stort intresse för musik.
– Det ska inte vara elitistiskt på något sätt, men samtidigt ska man kunna spela eller sjunga och framför allt ha ett musikintresse.
Undervisningen sker i ensembleform. Eleverna har antingen ett instrument eller sång som huvudfokus men de har även möjlighet att prova på annat.
– Vi brukar dela upp eleverna i tre grupper som får spela och sjunga tillsammans på lektionerna. Eleverna får ta mycket eget ansvar och även hjälpa till att bära och greja med instrument och utrustning inför konserter som i dag, berättar Karl-Jakob Andersson.
Flera av eleverna skriver även egna låtar, till exempel Niclas Stuxgren och Mikael Holmer som går i årskurs nio.
– Jag hade en pianoslinga med mig till första lektionen, sedan fick Mikael utveckla den och så blev det en låt, säger Niclas Stuxgren som själv spelar gitarr. Han gick tidigare på skolans innebandyprofil men är nöjd med att ha bytt till musik, något han tänker fortsätta med.
– Jag var på öppet hus på IT-gymnasiet i Uppsala i helgen. De har en musikinriktning där som jag tänker söka, säger han.
Även Mikael Holmer vill fortsätta med musiken under gymnasiet.
– Jag vill gå natur och tänker söka antingen till Katedralskolan eller Lundellska där man kan ha musiken vid sidan av, säger han.