Videon är inte längre tillgänglig
Team Flashkick började med en brödraduo i Kyrkbyn för ungefär tio år sedan och har vuxit till en trickinggrupp med för närvarande nio medlemmar.
Årets tävling avgörs under festivalen Ung08 i Stockholm den 17 augusti. Finalmotståndet utgörs av fem grupper från olika delar av landet och med lite olika inriktning. Någon visar upp sig på trampolin, ett par är inriktade på gymnastisk cheerleading, en grupp gör det mesta och lite till med hopprep och en finalgrupp utöver Team Flashkick har tricking som sin grund.
Kännetecknande för Team Flashkick, som genom åren hunnit med många tävlingar och showframträdanden på fester och event, är att kombinera höga sparkar, viga hopp och frivolter åt alla tänkbara håll med inslag av break- och streetdance.
En stor del av sportens utmaning ligger i de närmast oändliga kombinationsmöjligheterna. Pelle Thunell, som tillsammans med Robin Andersson svarar för grundarbetet när det gäller gruppens koreografi och uppbyggnad av shower, vet inte själv om det är hundra eller kanske tvåhundra trick han kan namnet på och behärskar, men att tjusningen ligger i variationsmöjligheterna.
– Grejen är att man alltid kan lära sig något nytt, en ny kombo eller ett nytt trick.
Fröet till Team Flashkick såddes av brödraduon Björn och Robin Andersson i Kyrkbyn, som redan i början på 2000-talet hade övat in hopp och volter och började visa upp sig på talangjakter och evenemang. Några killar i Tierp som just börjat hoppa runt på studsmatta fick upp ögonen för duon, tog kontakt och Team Flashkick har sedan dess vuxit som grupp och med åren även erfarenheten.
Pelle Tunell beskriver hur gänget i köpingen tänkte om duon ”på andra sidan Tierp”:
– Kan de göra det på marken som vi försökte göra på studsmatta, så kan vi också. De var ju vanliga människor, inga sovjetiska elitgymnaster.
Inför tävlingen i Stockholm ska gruppen sätta ihop ett program med hög energi och som varar ungefär tre minuter.
– Det tar otroligt mycket tid att bygga upp koreografi, säger John Thunell.
Det gäller att samordna allas rörelser med varandra och till musik.
– Åtta personer ska nå sina olika positioner precis på slaget, säger han.
Musik är en självklar del i tricking och vid showframträdanden kan intrycket förstärkas med dräkter och dekorljus. Men Team Flashkick använder ingen annan rekvisita, framträder på plant golv och till skillnad från parkour innehåller tricking inga hinder.