Hårdare tag mot klottrare i Tierps kommun
Tierpspolisen, socialförvaltningen och Kommunteknik har tagit fram en gemensam handlingsplan mot klotter. Samarbetet gör att vi har en större chans att lyckas bekämpa skadegörelsen, säger Hans Wallin, inspektör vid Tierpspolisen.
Eftersom klottrande kan vara en inkörsport till annan kriminalitet ska polisen efter avslutade förhör skicka klottraren och dennes föräldrar till konsekvenssamtal med socialförvaltningen om de praktiska och juridiska följderna av klottrandet.
Kommunteknik ska också bli hårdare än tidigare på att kräva skadestånd. Beloppen ligger vanligtvis runt 1 000 kronor per person.
— En enklare sanering av klotter med tuschpenna brukar kosta 3 000—4 000 kronor. Klotter med sprayburkar sitter hårdare och saneringen kan skada färgen på väggen. En sanering kan gå på mer än 10 000 kronor. Men vi kan sällan fakturera hela kostnaden till enstaka klottrare eftersom det oftast är flera personer som är skyldiga, säger kommunens fastighetschef Paavo Rantanen.
Frivilligt konsekvensprogram
Enligt handlingsplanen ska en klottrare ges möjlighet att gå ett så kallat frivilligt konsekvensprogram.
— Det blir upp till ungdomarnas föräldrar att se till att de gör det, säger polismannen Hans Wallin.
Programmet innebär att klottraren måste möta fastighetschefen eller gatuchefen för att be om ursäkt för skadegörelsen. Klottraren ska också kunna välja att arbeta av skadeståndet hos Kommunteknik.
De mest utsatta platserna i Tierp är väggarna i kommunens skolor och passagerna under järnvägen i Tierps centrum. Därför gäller handlingsplanen endast klotter på kommunens fastigheter, inte på privata fastigheter.
Avtagit markant
Samtidigt som handlingsplanen presenteras säger Hans Wallin att klottret i Tierp har avtagit markant senaste året.
— Det har minskat med ungefär hälften mellan 2002 och 2003. Förklaringen är att vi har gått ut med information i skolorna, men också att vi fick fast ett tiotal klottrare förra året.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!