Här var det julmat till rådjuren

Jägare i Norduppland vill få rådjuren att överleva vintern och hjälper därför till med att lägga ut foder åt dem.

Mikael Larsson lägger ut ensilage åt rådjuren.

Mikael Larsson lägger ut ensilage åt rådjuren.

Foto: Lisa Gidlöf

Tierp2012-12-21 13:57

Det är viktigt att utfodra rådjuren på öppna platser, så att inte lodjuren kan smyga sig på dem.

En del av Svenska Jägareförbundets viltvård handlar om att utfodra vilda djur och merparten av utfodringen sker under vinterhalvåret, framför allt under kalla och snöiga vintrar som denna.
– Vintertid äter rådjuren mycket bärris, men med så här mycket snö orkar de inte sparka sig ner till riset. De har också svårt att ta sig fram i snön och vi hjälper dem genom att lägga ut foder på öppna platser, säger Fredrik Widemo, vilt- och naturvårdsstrateg i Svenska Jägareförbundet.

Sammanlagt 265 miljoner kronor läggs på utfodring av viltet årligen. Enligt Fredrik Widemo är det tydligt att utfodringen hjälper rådjuren under tuffa vintrar, man ser att de samlas runt foderplatserna och håller sig där.
– Rådjursstammen i Norduppland har gått ner kraftigt, det beror på att vi har mycket lodjur här som dödar rådjuren. Vi vill försöka upprätthålla en stabil stam så att man kan jaga rådjur. Fodret som vi lägger ut äts också av andra djur såsom hare, älg, vildsvin och hjort, säger han.

Mikael Larsson är jägare och ordförande i Älvkarleby-Västlands jaktvårdskrets. Hans jaktlag har ansvar över att årligen hjälpa till med utfodring av vilda djur.
– Vi har alltid i åtanke att mata djuren, när vi röjer i skogen på hösten fäller vi aspar  som vi låter ligga för att rådjuren ska kunna äta dess bark under vintern. När markägare skördar så ber vi dem spara en ruta så att djuren kan beta där på vintern.

En av utfodringsplatserna som används ligger i Sandby utanför Karlholm och när vi kommer dit springer fyra rådjur in i skogen, de har nyss stått och ätit av ensilaget som är en blandning av havre och ärter.
– Det är viktigt att mata rådjuren på öppna platser, en äng eller en åker, så att inte lodjuren kan smyga sig på dem bakifrån.

Mikael Larsson menar att rådjuren är utsatta på grund av den utökade mängden lodjur, men även på grund av de hårda vintrarna. I år sätts det ut mer ensilage än vanligt eftersom det är så tuffa väderförhållanden.
– Rådjuren är det djur som har det svårast på vintern, med smala ben som går igenom skaren och de får inte grepp om marken. Det tar mycket energi att gå i djup snö och rådjuren tröttas ut. När det blir så kallt som uppemot 10-20 minusgrader tar det dessutom mycket på rådjurets krafter att hålla uppe sin kroppsvärme.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!