Här testas blivande brandmän i Tierp

Sex sökande till tjänster som deltidsbrandmän i Tierps kommun testades på tisdagen. unt.se fanns på plats.

Jakob Ahlin fick bl a krypa med syrgasutrustning.

Jakob Ahlin fick bl a krypa med syrgasutrustning.

Foto: Hans E Ericsson

Tierp2008-09-02 16:36
Att rekrytera deltidsbrandmän till de mindre brandstationerna är ofta ett problem. Därför var det något av glädjestämning vid Tierps brandstation de sex sökande till deltidsbrandmannatjänster i Skärplinge och Söderfors genomgick tester.

Då de sex aspiranterna anländer till Tierps brandstation vid tiotiden har alla redan hunnit avverka ett av sammanlagt fem tester.
- I Gimo badhus har vi fått prova på att simma 200 meter och därefter hämta upp en docka på fyra meters djup. Enda dramatiken var då en av oss tappade glasögonen på fyra meters djup, säger Jani Rautio från Skärplinge som med sina 33 år är äldst i gänget.
Liksom för de övriga aspiranterna är det framför allt spänningen och en längtan efter att göra en insats för bygden som lockar.
- Sedan är det ju inte fel att tjäna lite extrapengar heller, säger Fredrik Årne från Söderfors.

Han och kompisen Linus Jansson är ungtupparna i gänget med sina 18 år. Övriga aspiranter är 26-åriga Karl Holmgren, 27-åriga Martin Andersson, båda från Skärplinge, och 21-åriga Jakob Ahlin som just får instruktioner inför nästa test.
- Det ska erkännas att man varit lite spänd inför den här dagen och kanske mest för det här testet där det gäller att andas med hjälp av syrgasutrustning, säger Jakob Ahlin.
- Det gäller framför allt att behålla lugnet och att arbeta sig framåt lugnt och metodiskt, instruerar brandman Lennart Norén med trygg stämma.
Jakob Ahlin kränger på sig syrgastuberna, sätter masken över ansiktet och ger sig ner i den 20 meter trånga, mörka tunneln som vanligtvis används till slangrengöring.
- Här avslöjas skoningslöst om man lider av klaustrofobi men under mina fem år kan jag bara minnas en person som fått panik och trängt sig ut, berättar Lennart Norén.

Då Jakob Ahlin några minuter senare kränger av sig utrustningen är han rejält svettig.
- Det var lite trögt att ta sig igenom men inte jobbigare än jag hade tänkt mig, säger han.
Utanför stationen är Fredrik Årne just i färd med att klättra uppför stegbilen med sikte på korgen som befinner sig på tio meters höjd. När han kommit upp drar han med hjälp av ett rep upp en tyngd, för att sedan sakta sänka ner den igen.
- Här vill vi se att man klarar av att arbeta med båda händerna på den här höjden. Framför allt måste man lita på säkerhetsutrustningen, säger brandman Mikael Jansson.
Fredrik Årne är inte alltför tagen då han till slut kommer ner igen.
- Tydligen lider jag inte av höjdskräck, för det gick hur bra som helst, säger han med ett leende.

I gymlokalen väntar nästa prövning.
- Det här var nog det jobbigaste hittills, säger Linus Jansson matt efter ett styrketest med bland annat armhävningar, situps och bänkpress.
Insatsledare Ove Sköld ser ganska nöjd ut medan han antecknar testresultaten.
- Jag har inte koll på allt men spontant ser det ut som att det här gänget kommer att klara testerna, säger han.
För dem som anställs väntar i första hand två veckors internutbildning och en speciell sjukvårdsutbildning i landstingets regi.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!